Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2014

Minder inbraken en meer huiselijk geweld

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Waar het gaat om geweldsdelicten, hennepteelt en woninginbraken, is er sprake van dalende criminaliteitscijfers. Dit blijkt uit de ‘Bestuurlijke twaalfmaandsrapportage 2013, district Alphen aan den Rijn – Gouda’, die deze week openbaar werd gemaakt. Wethouder Ton van Velzen was trots: ‘Binnen onze gemeente zijn 25% minder woninginbraken: we hadden er 108 in 2012 en 81 in 2013.’ De reden voor deze daling was duidelijk voor de wethouder: ‘Mensen zijn meer gaan opletten in de wijk.’
Vorig jaar zijn in Kaag en Braassem en Nieuwkoop in totaal elf hennepkwekerijen ontmanteld. Het vermoeden bestaat bij de politie, dat er nog veel meer van dit soort kwekerijen actief zijn. Het aantal meldingen voor huiselijk geweld is gedaald van 52 naar 50. Het aantal incidenten van huiselijk geweld is echter gestegen van 53 naar 70. In onze gemeente vonden geen straatroven plaats en ‘slechts’ één roofoverval. Het aantal incidenten ‘Jeugdoverlast’ is gestegen naar 77 gevallen.
Waar het gaat om de reactietijd van de hulpdiensten, valt er echter heel wat te verbeteren. De landelijk norm is, dat 85% van de noodhulp binnen de daarvoor geldende reactietijd op de plaats van bestemming moet zijn. In Kaag en Braassem gaat het om slechts 76,1%. Hiermee scoort de gemeente als tweenaslechtste van de hele regio. Ook is slechts 2% van de inwoners aangesloten op Burgernet, terwijl de doelstelling is, dat dit minimaal 5% moet zijn. Overigens is Kaag en Braassem pas sinds vorig jaar begonnen met Burgernet.