Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2014

Openbare onderhandelingen zorgen voor spektakel

 
JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Onderhandelen in de openbaarheid; het is een vak apart. Als grootste winnaar van de verkiezingen nam D66 het besluit om de onderhandelingen niet in de achterkamertjes te voeren, maar in de raadszaal van het gemeentehuis. Dan kon iedereen komen kijken hoe de gesprekken verliepen. Donderdag 10 april was de eerste bijeenkomst en het schouwspel was een wonderbaarlijke combinatie van koorddansen, een verleidingswals en Stratego.
Een dikke veertig inwoners keken vanaf de tribunestoeltjes toe en aan hun gezichtsuitdrukkingen was goed te zien of ze de uitspraken van de politici waardeerden of laakten. Formateur Frank Dales leidde de avond. Als informateur had hij het advies gegeven dat D66, VVD en CDA gezamenlijk zouden moeten bekijken of zij een coalitie kunnen vormen. Deze avond stond in het teken van het verkennen van de verschillen en het kijken naar de overbrugging van die verschillen.
Nou, verschillen waren er genoeg. Fractievoorzitter Simon Vogel (LO) had graag gezien dat een lokale partij onderdeel zou uitmaken van de coalitie. Eelke van den Ouweelen (Lokaal) had geen ambitie om tot het college toe te treden: ‘Wij zijn een oppositiepartij.’ Tim van Tongeren (PrO) liet weten de ontwikkelingen te volgen: ‘We wensen D66, VVD en CDA veel succes en zullen op gepaste afstand de resulten van deze besprekingen afwachten.’
Het werd tijd om het eerste ‘speerpunt’ te bespreken en die discussie duurde zo’n anderhalf uur. Fractievoorzitter Boris Kocken (D66) liet weten dat zijn partij vindt, dat Oegstgeest een duidelijke keuze moet maken voor samenwerking in de Leidse regio. Avonturen met Katwijk of de Bollengemeenten passen niet in dit plaatje. Met dit standpunt vond D66 alle partijen tegenover zich. Vincent Janssen (VVD): ‘We hebben een voorkeur voor samenwerking met dorpen van gelijke omvang. Laat het college een aantal opties voorleggen aan de raad, waarna alle partijen daar een keuze uit kunnen maken.’ Deze handreiking werd afgewezen door Kocken. ‘We willen geen bestuurlijke spaghetti. Er is geen onderzoek meer nodig. Als je nu geen keuze maakt, krijg je later de discussie over met welke gemeenten we gaan samenwerken. Dat is niet in het belang van Oegstgeest.’ De partijen kwamen er niet uit.
Vervolgens kwam het onderwerp ‘bestuurlijke vernieuwing’ aan de orde. Kocken gooide de bom: ‘D66 kiest voor vernieuwing: bestuurders die reeds voor 2013 in Oegstgeest aan de slag waren als wethouder, kunnen hier niet terugkeren. Dat geldt ongeacht de politieke kleur.’ Dit was ongetwijfeld een slag in de gezichten van oud-wethouder Lia de Ridder, die de besprekingen vanaf de tribune volgde en wethouder Wendelien Tönjann (VVD), die ambities heeft om ook de komende jaren als wethouder in Oegstgeest aan de slag te gaan. Haar fractievoorzitter Vincent Janssen nam het nog voor Tönjann op: ‘Laten we eerst over de inhoud praten, dan over de portefeuilleverdeling en vervolgens over de personen.’ Fractievoorzitter Marien den Boer (CDA) liet weten het hier mee eens te zijn.
Kocken liet na afloop van de bijeenkomst echter weten geen spijt te hebben van zijn standpunt. ‘Het ligt niet voor de hand dat ik terug kom op mijn woorden.’ Van den Ouweelen waarschuwde hem echter: ‘Als D66 de regie verliest, komt u naast ons in de oppositie te zitten. Dan bent u niet meer aan de bal en kunnen de voormalige coalitiepartijen (PrO, VVD en LO, JD) gaan samenwerken. D66 zal water bij de wijn moeten doen.’