Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2014

Samen de crisis bestrijden

LISSE – De Bollen6 zetten gezamenlijk een ‘intergemeentelijke crisisorganisatie’ op. Hiermee wordt gezorgd voor een ‘sterke gemeentelijke slagkracht ten tijde van een ramp of crisis’, zo liet het college van burgemeester en wethouders weten op dinsdag 8 april. Lisse gaat intensief samenwerken met Teylingen, Hillegom, Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk.
Het besluit wordt onder meer genomen nadat de resultaten van het rapport ‘Samenwerking Duin- en Bollenstreek’ bekend zijn geworden. In een echte crisis moeten ambtenaren zich 72 uur achter elkaar bezig houden met 65  afzonderlijke taken/rollen. Voor kleine ambtelijke organisaties die de Bollendorpen afzonderlijk hebben, is dat niet drie dagen lang vol te houden. Ook wordt er op gerekend dat in tijden van crisis de omwonenden en bevolking ook een handje helpen. Het gezamenlijk aanpakken van een crisissituatie spaart tot slot nog geld uit ook. Mocht er een ramp gebeuren in één van de dorpen, dan worden als eerste de ambtenaren uit de getroffen gemeente gealarmeerd. Hierna volgen de gemeentelijk medewerkers uit de buurgemeenten en de overige gemeenten.
‘Meer kwaliteit voor minder geld’, zo luidt een ambtelijke conclusie. De gemeenten hoeven dan namelijk minder geld te besteden aan het opleiden, trainen en oefenen van hun medewerkers voor een rol in de crisisorganisatie. Voor Lisse bijvoorbeeld maken op dit moment nog 375 ambtenaren deel uit van de gemeentelijke crisisorganisatie. Dat worden er in de toekomst nog maar 175 mensen. Hiermee wordt een totaal aan 2.400 ambtelijke uren uitgespaard, die de gemeentelijke medewerkers niet aan rampenbestrijding hoeven te besteden.