Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2014

Raad stemt tegen veranderingen Persoonsondersteunend budget

HILLEGOM – Een meerderheid van de raad heeft de verordening van het Persoonsondersteunend budget afgewezen. De partijen BBH en CDA vonden, dat er teveel onzekerheden zijn voor de chronisch zieken, gehandicapten en ouderen als dit collegevoorstel zou worden aangenomen. Zeker omdat over pakweg een half jaar ook weer nieuwe wetgeving hierover van kracht wordt; de Participatieweg.
De verordening van het Persoonsondersteunend budget zou de Langdurigheidstoeslag, de regeling sportieve en culturele activiteiten én de regeling chronisch zieken, gehandicapten en ouderen vervangen. Zo komt er een nieuw minimabeleid van de ISD Bollenstreek, waarbij uitgegaan wordt van wat de mensen zelf kunnen doen om uit hun uitkeringssituatie te komen. Het zogeheten ‘recht op een uitkering’ is dan geen automatisme meer. Maar mensen die niet (meer) kunnen werken of geen zicht hebben op een inkomensverbetering boven 110% van het sociaal minimum (990,85 euro per maand) komen nog wel in aanmerking voor het Persoonsondersteunend budget. De gemeenteraden van Lisse en Noordwijkerhout hadden al ingestemd met deze verordening, maar donderdag 22 mei bleek een meerderheid van de Hillegomse gemeenteraad tegenstander te zijn.
Fractievoorzitter Van Trigt (CDA) liet weten dat zijn partij tegenstander is van het aannemen van dit besluit. ‘Als we deze verordening  niet goedkeuren, blijven die andere regelingen in ieder geval nog even bestaan.’ Zij collega Rippner (BBH) wilde ook niet dat er teveel veranderingen achter elkaar worden doorgevoerd: ‘We maken ons er zorgen over dat we nu aan het inkomen van de mensen moeten komen en dit over een half jaar weer moeten doen.’ Wethouder Ivo ten Hage liet weten, dat iemand die na 1 juli een aanvraag doet vanwege een chronische handicap, nog altijd de extra ondersteuning krijgt, die nodig is. Deze woorden waren echter niet voldoende voor BBH en CDA. Rippner: ‘We zijn tegen. De mogelijke onrust onder de doelgroep is voor ons doorslaggevend. Wacht tot oktober; het moment dat de Participatiewet wordt ingevoerd.’ Met tien stemmen voor en acht tegen werd het raadsvoorstel verworpen.