Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juli 2014

Leyten voor de rechter gesleept

JOEP DERKSEN
LEIMUIDEN – Het gemeentebestuur en projectontwikkelaar Leyten staan lijnrecht tegenover elkaar, waar het gaat om de flop van het Dorpshart Leimuiden. Een half jaar lang hebben de twee partijen geprobeerd om er samen uit te komen, maar dat is niet gelukt. Nu moet de rechter een oordeel geven over wie er verantwoordelijk is voor het mislukken van het ontwikkelen van het dorpshart. En die partij moet ongetwijfeld z’n portemonnee tevoorschijn halen.
Voor wethouder Yvonne Peters (VVD) is de zaak zo klaar als een klontje: ‘Leyten heeft gemeend die overeenkomst te kunnen opzeggen. Maar wij zeggen, dat dit niet zomaar gaat.’ De gemeente heeft Leyten namelijk opdracht gegeven om het Dorpshart te ontwikkelen en hiervoor zijn handtekeningen onder een contract gezet. De gemeente verwacht nog altijd van Leyten, dat dit bedrijf de geplande bouw ook gaat uitvoeren. Peters: ‘Het kan niet zomaar zijn, dat ze niet willen bouwen. Het is altijd zo dat degene die (het contract, JD) breekt, ook betaald. De rechter bepaald, dan hebben we duidelijkheid en kunnen we Leimuiden perspectief bieden. Maar zolang dit onder de rechter ligt, praten we met geen enkele aannnemer, want dat kan tegen ons gebruikt worden.’
De rechtzaak vond vrijdag 27 juni plaats bij de Rechtbank in Den Haag. De gemeente eist dat Leyten zich alsnog houdt aan het contract en als dat bedrijf dit niet doet, dan moeten ze volgens Kaag en Braassem maar 5.000 euro per dag betalen. Wel met een maximum tot een kwart miljoen euro. Leyten wijst er echter op, dat ze de afgelopen vijf jaar al anderhalf miljoen euro verlies hebben geleden. Het liefst ziet directeur Len Leyten dat er een ander soort woningen komt, in plaats van de geplande acht appartementen, een vrijstaand huis, acht twee-onder-een-kapwoningenparkeerplaatsen en 480 vierkante meter aan ruimte voor dienstverleningsactiviteiten. Dit soort woningen kan de projectontwikkelaar in de huidige markt niet verkopen, zo stelt het bedrijf.