Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2014

Kritiek op plan bloemenbermen

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Het collegevoorstel om voor 8.000 euro te zorgen voor meer bloemen langs de wegen, doet nogal wat stof opwaaien. Zo laat Witte Weekblad-lezer Van de Kamp weten, dat het besluit om de bermen te verbloemen ‘ondoordacht en zonder enige kennis over hoe het project zal uitpakken’ genomen is.
Jaren geleden is in Woubrugge al een strook grond van 300 meter lang en 10 meter breed ingezaaid met bloemenzaad, zo informeert Van de Kamp. Als één van de initiatiefnemers laat hij weten, dat dit geen succes was. ‘De mensen plukten de bloemen, nog voordat ze hun zaad konden verspreiden. Het jaar erna waren er dus geen bloemen meer.’ Daarom is aan het college gevraagd welke maatregelen de gemeente neemt om er voor te zorgen dat het project met bloemenzaad (ter waarde van 8.000 euro) nu wél een succes wordt?

Wethouder Harry van Schooten reageert: ‘Het uitgangspunt voor het nieuwe traject is verschralen en niet zaaien. Daarmee spelen we onder andere in op het eventuele probleem van het plukken van bloemen. Met verschralen geef je de natuur namelijk de mogelijkheid om meerdere verschillende plantsoorten te laten groeien waardoor er een andere vegetatie ontstaat.  De bodem wordt door het verschralen goed voor bloemen die vanzelf opkomen door rondzwevende zaadjes die elders geen kans krijgen omdat daar bijvoorbeeld gras staat.’
De wethouder vervolgt: ‘Bij een aantal bermen komen borden te staan waarop wordt uitgelegd wat een ecologische berm is. Deze borden zorgen er wellicht voor dat mensen begrijpen waarom ze de bloemen niet zouden moeten plukken.’ De bloemrijke bermen kosten de gemeente 8.000 euro extra aan beheer. Op 13 oktober wordt hierover een besluit genomen in de raad.