Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

College wil door met BESCAL

JOEP DERKSEN
LISSE – Het college van burgemeester en wethouders wil dat BESCAL het beheer van de culturele accommodaties blijft verzorgen. Volgens wethouder Adri de Roon (D66) is er geen beter alternatief, zo liet hij dinsdag 21 oktober weten.
Volgens het onderzoeksbureau Hospitality Consultants heeft BESCAL het goed voor elkaar, waar het gaat om het ‘professioneel beheren en exploiteren van de sociaal-culturele accommodaties.’ De interne bedrijfsvoering is ‘op orde’ en de exploitatie is ‘geprofessionaliseerd’, zo oordeelt de gemeente op basis van het onderzoek. Veel lof is er over de ‘Jaarrapportage 2013’ en de ‘Halfjaarrapportage 2014’, die door BESCAL zijn opgesteld.
Een van de doelstellingen waarom BESCAL is opgezet, is het drastisch verhogen van het aantal organisaties dat gebruik maakt van de verschillende faciliteiten. Dat is tot nu toe nog niet gelukt, maar deze ontwikkeling lijkt geen probleem te zijn. De Roon: ‘We hebben vastgesteld, dat BESCAL met de komst van de nieuwe directeur en de reorganisatie en de verbeteringen heeft laten zien dat ze voldoende deskundig en profesioneel zijn. Er zijn wel verbeterpunten , maar waar niet en wie niet?! Mede door de reorganisatie en het goed uitlijnen van de bedrijfsprocessen hebben ze laten zien dat ze aan kostenbeheersing doen en de eigen kosten zijn afgenomen.’
 
Volgens De Roon komt uit het onderzoek naar voren, ‘dat BESCAL het zo slecht nog niet doet. Er zijn geen alternatieven die interessant zijn. BESCAL is de beste keuze voor de gemeente Lisse als het gaat om het beheer van de sociale en culturele accommodaties.’ Dat vrijwilligers de locaties  weer gaan beheren, is geen optie, aldus De Roon. ‘Met een beetje historisch besef is dat niet zo’n goed idee. De ervaringen tot 2007 waren de input voor het nieuwe accommodatiebeleid. Het beheer en onderhoud  van gebouwen kun je niet overlaten aan vrijwilligersorganisaties. Dat gaat fout. Kijk onder andere naar De Greef en ’t  Poelhuys. Er is geen enkele aanleiding om terug te gaan naar het verleden.’
Vorige week kwam naar buiten, dat veel gebruikers helemaal niet blij zijn met onder meer de manier waarop het BESCAL-management communiceert. De Roon stelt hierover: ‘Ik vind communicatie tussen BESCAL en de gebruikers wel van belang, maar het is geen aanleiding om aan te geven dat de communicatie ernstig onder de maat is. BESCAL heeft de opdracht om het zo professioneel mogeliijk tegen zo laag mogelijke kosten te doen. Ik begrijp dat gebruikers niet tevreden zijn over de tarieven, maar ze zijn alleen tevreden als ze gratis naar binnen kunnen.’ De leden van de gemeenteraad bepalen in november, of zij meegaan met dit collegebesluit.