Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2014

Geen extra belastingen

‘Dit is mijn beste begroting’
JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Als er geen onverwachte tegenvallers komen, dan worden de belastingen tot 2018 niet verder verhoogd. Deze belofte deed wethouder Gerben van Duin donderdag 30 oktober tijdens de presentatie van de begroting 2015 – 2018. Voor de komende jaren heeft de gemeente een begrotingsoverschot dat oploopt van 111.000 euro naar 600.000 euro. Overigens gaan de gemeentelijke belastingen wel met het inflatiepercentage omhoog. De gemeente gaat hierbij uit van 2% inflatie; landelijk ligt dat inflatiepercentage op zo’n 1,2%.
Van Duin legt uit, hoe het komt dat Noordwijk ruim in de slappe was zit, terwijl andere gemeenten in het land moeten zwoegen en ieder dubbeltje moeten omdraaien. Waar andere gemeenten voor hun inkomsten afhankelijk zijn van een jaarlijkse bijdrage van de rijksoverheid en wat lokale belastingen, heeft Noordwijk nog een paar flinke inkomstentrekkers. Dan gaat het onder meer om de precario op kabels en leidingen, toeristenbelasting (1,8 miljoen euro per jaar), de parkeerinkomsten (circa 2 miljoen euro jaarlijks) en er is een grondbedrijf van de gemeente waar ook zo’n 16 miljoen euro in omgaat. Ook heeft de gemeente de afgelopen jaren flink bezuinigd. Dit alles leidt tot een luxeprobleem, zo laat Van Duin weten: ‘Onze reservepositie lijkt met 100 miljoen euro een beetje teveel te zijn.’
Er is dus weer geld om te investeren en de verschillende wethouders zijn al druk bezig om een aantal plannen verder uit te werken. Zo wordt de komende jaren geld gestoken in de renovatie van veld 1 en de verlichting op het natuurgrasveld van de korfbal aan de Nieuwe Zeeweg. Ook krijgen de korfbalvereniging en de hockeyvereniging een nieuwe toplaag op hun kunstgrasvelden. De voetballers bij het sportpark Lageweg krijgen een gerenoveerd kunstgrasveld en mogen zich volgend jaar verheugen op nieuwe verlichting voor de velden 1 tot en met 4.
Ook moet de komende jaren de aansluting tussen de Beeklaan en de N206 gerealiseerd worden. Daarnaast wordt gewerkt aan zo’n 130 andere projecten, waaronder een Estec II (met conferentiecentrum, space experience center, planetarium en project Galileo), het behouden en uitbreiden van de sociale woningvoorraad en het vergroten van de duurzaamheid door het realiseren van led-straatverlichting in het hele dorp. Hoewel dit voor Van Duin ‘de beste  begroting tot nu toe’ is, zijn er ook zorgpuntjes. Bijvoorbeeld waar het gaat om de Muze. Op dit moment wordt er geen geld gereserveerd om de Muze over zo’n 25 jaar heel grondig te renoveren. En het college onderzoekt hoeveel geld daadwerkelijk nodig is om dat dan voor elkaar te krijgen.
Ook dreigt Noordwijk vanaf 2017 minder rente-inkomsten te krijgen, omdat de gemeenten in Nederland hun overschotten bij de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG) moeten stallen tegen 0% rent. Het college heeft hier een oplossing voor gevonden: ‘We krijgen nog een tranche van de Nuongelden en dat geld gaan we tegen een rekenrente van 3,5% lenen van onszelf. We betalen dan dus rente aan onszelf.’