Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2014

Tijd winnen bij bestemmingsplanprocedures

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De politiek werd maandag 17 november bijgepraat door ambtenaren over de vraag hoe de besluitvorming over bestemmingsplanwijzigingen sneller gedaan kan worden. Zo’n procedure kan gemakkelijk vele weken minder duren, werd gesteld.
Tijdwinst is te behalen in de periode dat een inwoner of bedrijf een wijziging van het bestemmingsplan voorstelt, maar ook gedurende de tijd dat het bestemmingsplan opgesteld wordt. Waar het gaat om de manier van besluitvorming zijn er ook tijdsinhaalmogelijkheden. Op dit moment is het zo, dat mensen een principeverzoek indienen, waarna dit verzoek een heel ambtelijk en bestuurlijk proces in gaat en alle inwoners vervolgens hun zegje kunnen doen over de gewenste wijziging van het bestemmingsplan.
Dat kan natuurlijk sneller en de ambtenaren hebben hiervoor bedacht om een ‘Planteam’ op te richten. Een groep van vakspecialisten (ambtenaren) beoordelen samen met de een van de collegeleden allerlei initiatieven. Het bestemmingsplan gaat vervolgens de procedure in, zonder dat het college hier nog haar akkoord over moet geven. ‘Zo is er minder inzet nodig met betrekking tot de beoordeling, advisering en besluitvorming’ en kunnen gemakkelijk vier weken aan tijdverlies gewonnen worden, werd gesteld. Het ‘Planteam’ mag zich overigens niet buigen over ‘grotere projecten’, die een groot gevolg kunnen hebben voor (delen van) de gemeente. Mocht het Planteam de aanvraag voor de bestemmingsplanwijziging afwijzen, dan kan de aanvrager altijd nog rechtstreeks naar het college van burgemeester en wethouders gaan met zijn verzoek.
Op een ander vlak is ook tijd – en geld – te winnen. Momenteel worden bestemmingsplannen opgesteld door externe partijen, waarna verschillende varianten bekeken worden door de ambtenaren en de Omgevingsdienst West-Holland. Bij een ‘Open Bestemmingsplan’ gaan alle betrokken partijen bij elkaar zitten om dat Open Bestemmingsplan samen op te stellen.
Een variant hierop is het ‘Veegplan’. Dat houdt in dat alle aanvragen voor een bestemmingsplanwijziging worden verzameld en hier maar eens per (bijvoorbeeld) jaar een besluit over genomen wordt. De kosten voor de aanvragers kunnen in theorie omlaag, omdat de ambtelijke inzet verdeeld wordt over die plannen, maar een groot nadeel is wel, dat aanvragers (veel) langer moeten wachten op goedkeuring. De ambtenaren stelden de politici echter voor, om initiatiefnemers voor een bestemmingsplanwijziging mee te laten doen met zo’n Veegplanprocedure. Dat zou kunnen door het geven van korting op de leges.