Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 november 2014

Gemeente krijgt tik van Raad van State

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De gemeente is vorige maand op de vingers getikt door de Raad van State. Onderdelen van het bestemmingsplan voor het ‘Bedrijventerreinen A4’ zijn vernietigd en de gemeente moet weer beginnen met een bestemingsplanherziening.
Het was Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) dat deze zaak had aangespannen tegen Kaag en Braassem. Zij vonden het oude, door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde, bestemmingsplan ‘strijdig met de Verordening Ruimte en wel ten anzien van het onderdeel detailhandel.’ Grootste pijnpunt bij GS lag bij de mogelijkheid die het college wilde geven aan ‘perifere bedrijven’, zoals een interieurbedrijf voor kantoormeubelen of een bouwmarkt, en volumineuze detailhandel (zoals autobedrijven). De gemeente wilde nieuwe perifere en volumineuze detailhandel toestaan, maar daar steekt de Raad van State nu een stokje voor. Om dit soort bedrijven toe te staan om zich ook op deze bedrijventerreinen te vestigen, wordt volgens de Raad van State de detailhandelstructuur niet versterkt en de dynamiek in de sector niet bevorderd. De gemeente zou nauwelijks nog mogelijkheden hebben om zulke bedrijven van de bedrijventerreinen te weren, met alle gevolgen van dien voor de al daar aanwezige ondernemingen.
Burgemeester Marina van der Velde laat weten, dat de gemeente de uitspraak van de Raad van State respecteert. De gewraakte bepalingen worden uit het nieuw op te stellen bestemmingsplan (bestemmingsplanherziening, JD) geweerd of veranderd. Overigens verandert er voor de bestaande perifere en volumineuze bedrijven niets; zij mogen gewoon blijven, waar ze ziten. ‘Maar tegen nieuwe bedrijven kan opnieuw bezwaar gemaakt worden’, aldus Van der Velde.