Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Verplaatsing varkenshouderij nog niet zeker

JOEP DERKSEN
WOUBRUGGE  - Het is nog niet zeker of varkenshouder Kroes  zijn bedrijf kan verplaatsen van de A. De Graaflaan naar de Kruisweg. Tijdens de politieke vergadering van maandag 24 november steunden VVD en CDA dit plan, maar waren D66 en PRO er nog niet uit. De SVKB toonde zich tegenstander.
Enkele insprekers uit Nieuwkoop en Kaag en Braassem maakten bezwaar tegen de verhuizing van het bedrijf en legden een link met de onlangs uitgebroken vogelgriep op een kippenhouderij in Nieuwkoop. Ook maakten ze zich zorgen over geuroverlast. Hier zal volgens Hans Stultiëns, adviseur van Kroes, niet of nauwelijks sprake van zijn. Hij legde uit, dat Kroes een varkensvermeerderingsbedrijf heeft. De zeugen en biggen krijgen brokjes te eten. Dit in tegenstelling tot vleesvarken die zich kunnen feesten aan aardappelschillen en ‘nat voer’: ‘Dat veroorzaakt de geurbeleving in de omgeving van een vleesvarkenshouderij’.
Commissielid Moore (CDA) vond dat de gemeente oude afspraken met Kroes om mee te werken aan de verplaatsing naar het buitengebied in stand moet houden. ‘We willen voor een spotprijs een lekker stukje varkensvlees op het bord, maar zijn niet bereid om de nadelen, een varkenshouderij in de eigen achtertuin, te accepteren.’ Petra van der Wereld (SVKB) sprak over ‘een duivels dilemma’, maar liet wel weten dat haar partij tegenstander is van uitplaatsing. ‘Voor de kern van Woubrugge wordt de leefbaarheid vergroot, maar dat geldt niet voor de inwoners in het buitengebied en de mensen in Nieuwkoop.’De VVD was voorstander, maar PRO en D66 hadden hun mening nog niet bepaald.
Stultiëns wees de raadsleden er verder op, dat er in feite geen mogelijkheid meer is om tegen de verhuizing van de varkenshouderij te stemmen. ‘In het verleden zijn woningen gebouwd binnen de geurcirkel van Kroes. De Raad van State heeft bepaald dat de gemeente een verkeerde beslissing genomen. Hierdoor zijn 65 geurgehinderden ontstaan aan de A. De Graaflaan. Die 65 mensen zitten in een overbelaste fijnstof- en ammoniaksituatie. Binnen de wettelijke kaders zijn in het buitengebied geen geurgehinderden. Die plaatsing is een kwestie van hoe we het gaan doen, niet of we het wel willen.’ Wethouder Harry van Schooten voegde hier aan toe: ‘Colleges uit het verleden hebben zelf voorgesteld aan Kroes om een andere locatie te zoeken. We moeten politiek betrouwbaar zijn en ons houden aan gemaakte afspraken. Dit is niet de meest ideale, maar wel de meest denkbare locatie. We moeten niet de kant op willen gaan om bedrijven te laten uitsterven.’ In december praat de politiek verder over dit onderwerp.