Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Weinig medelijden met ‘vrijstaatbewoners’

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De mensen die al vele jaren op Spijkereiland wonen en daar nu dreigen te verdwijnen, kunnen niet rekenen op de onverdeelde steun van de gemeenteraad. De bewoners zien zich in sommige gevallen zelfs genoodzaakt om delen van hun woning af te breken, om te kunnen voldoen aan de gestelde eis om een maximum bouwoppervlak van 90 m2 te hebben.
Commissielid Jan van der Geest (VVD) had weinig medelijden met deze mensen: ‘Het laatste stukje autonome vrijstaat wordt onderworpen aan de regels die voor ons allmaal gelden. We zijn hier blij mee. De bewoners zorgen voor parkeeroverlast op de Veenderdijk ; er is soms geen doorkomen aan vanwege al het parkeren en de afval.’ Ook commissielid Wesselink (CDA) wees er op, dat permanente bewoning niet is toegestaan op Spijkereiland, met uitzondering van de vier woonboten. Hij wees er op, dat toch 25 van de 39 huizen permanent worden bewoond. Commissielid Ilse van der Poel (PRO) concludeerde: ‘Het is genant dat de wet en regelgeving op zo’n grote schaal wordt overtreden.’
De enige die het écht voor de bewoners op nam, was commissielid Esther Loos (D66). Zij liet weten: ‘Al meer dan tien jaar is de bouw van de woningen op Spijkereiland bekend. Ik vind het niet kunnen, dat ze nu het huis weer deels moeten afbreken. Zo komen ze in grote zorgen, terwijl de gemeente het eigenlijk al heel lang wist.’
Wethouder Yvonne Peters reageerde: ‘Dit is een gebied uit het voormalige Jacobswoude dat niet openbaar toegankelijk is. Het is voor velen van ons onzichtbaar gebleven.’ Enkele bewoners wezen dit argument naar het land der fabelen, omdat de gemeente hen wel wist te vinden waar het gaat om het heffen van belastingen. Peters ging onverdroten verder: ‘Veel colleges hebben niet de prioriteit gegeven aan het handhaven van de situatie die niet conform de regels is. Maar de brandweer kan de brandveiligheid niet meer garanderen. We gaan handhaven om de veiligheid op de langere termijn te kunnen garanderen.’ De gemeenteraad moet hier nog een definitieve beslissing over nemen.