Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2015

Column

Afscheid
Met het afscheid van oud-wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) werd ook een stukje van de lokale democratie ten grave gedragen. In zijn laatste speech als gemeenteraadslid liet Van Ast weten, dat hij gestopt was vanwege de ‘mensen die de een of andere leugen adverteerden, in de hoop de kiezer te verleiden.’  Inwoners met politieke ambities schroomden vorig jaar niet  om de dochter van Van Ast woorden in de mond te leggen als onderschrift bij een krantenfoto, terwijl de beiden gezamenlijk op de bouwlocatie van zwembad BinnenZee staan. Deze dochter werd naar aanleiding hiervan bij haar school hartgrondig verbaal te woord gestaan door een volwassen man.
Dat moment was voor Van Ast hoogstwaarschijnlijk de beslissende druppel die hem ertoe deden besluiten om de politieke arena vaarwel te zeggen en niet terug te keren als wethouder. Er zijn mensen die stellen, dat Van Ast deze omstandigheden zelf over zich heeft afgeroepen, omdat hij eerder ook met zijn dochter in de krant kwam te staan. Laat ik hier even heel duidelijk over zijn: van andermans kinderen blijf je af!
Een gewetenloze stukjesschrijver, die zijn digitale blog misbruikte voor het spuien van allerlei halve waarheden en insinuaties over Van Ast, vond het noodzakelijk om de oud-wethouder een cadeau te overhandigen in de raadzaal. Van Ast weigerde dit zoenoffer woensdag 28 januari tijdens zijn afscheidsraad en de zichzelf journalist noemende oud-politicus droop hierop weer af. Allicht had Van Ast wel in gedachten waar de cadeaugever zijn presentje kon stoppen.
Mensen, laten we wel wezen: de politiek in Noordwijk is niets meer of minder dan wat het is: plaatselijke politiek. Er even van uitgaande, dat iedere politicus en aspirant-politicus het beste voor heeft met het dorp, moeten we beseffen dat we met mensen om gaan. Politieke stromingen gaan in golfbewegingen; de ene keer straft de kiezer je af en heb je vier jaar lang niets te vertellen. Maar de volgende keer kun je weer baden in de stemovervloed. Bestrijd elkaar en alleen elkaar met open vizier en op de inhoud. En laat onze kinderen buiten alle politieke polemiek.
Joep Derksen