Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

Oostenrijkse woningen in belabberde staat

KAAG EN BRAASSEM – Het bureau Alphaplan heeft de staat van de Oostenrijkse woningen in de gemeente beoordeeld. Door de opsomming aan gebreken lijken deze woningen ware bouwvallen te zijn. De gemiddelde investeringskosten per woning lopen hierdoor op tot zo’n 152.000 euro. Deze week presenteert Alkemade Wonen het rapport en maakt dan haar plannen voor de Oostenrijkse Woningen bekend.
Alphaplan heeft de woningen van binnen en buiten bekeken. En constateert onder meer dat er betonschade is aan de betonnen funderingen, waarbij de wapening zichtbaar is aangetast. Kruipruimtes hebben veelal te maken met wateroverlast en beganegrondvloeren worden her en der aangetast door houtrot. Veel keuken-, badkamer- en toiletinrichtingen zijn gedateerd en voldoen niet meer aan de huidige vereisten. Een aantal bewoners van de Oostenrijkse woningen maakt nog gebruik van gas- of houtkachels. De overige bewoners hebben een centrale verwarmingsinstallatie laten installeren door Alkemade Wonen, maar volgens Alphaplan zijn deze installaties ‘inmiddels weer verouderd’.
Het onderzoeksbureau adviseert dat de complete buitenriolering wordt vervangen en, als er niet gesloopt wordt, moet de schade aan de betonnen funderingen worden hersteld. In de kruipruimtes moeten ‘vochtkerende bodemafsluiters (mogelijk schelpen of iets dergelijks)’ worden aangebracht. Ook de asbesthoudende Eternit golfplaten in bergingen moeten vervangen worden. Alle begane grondvloeren moeten vervangen worden door geïsoleerde betonnen vloerconstructies en brandgevaarlijke plafonds, zoals zachtboard, hout of kunststof, moeten worden vervangen door gipsplaten. Ook de keukens, badkamers en toiletten moeten gesloopt en vervangen worden, net zoals alle gasleidingen. Ook moeten de huizen veel energiezuiniger worden; het huidige energielabel ligt slechts op niveau D.