Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2015

Van top tien gemeente tot zorgenkindje

JOEP DERKSEN
HILLEGOM – Vorige week stemde de gemeenteraad in met een bezuinigingstraject van 1,5 miljoen euro. De OZB gaat met 10% omhoog en alle verenigingen krijgen een korting op hun subsidie van 5%. Bovendien stijgt de precarioheffing op kabels en leidingen en ook dat zullen de inwoners waarschijnlijk in hun portemonnee voelen. Hoe anders was het in oktober 2012; nog geen drie jaartjes geleden.
Toen concludeerde het burea BMC naar aanleiding van een stresstest, dat Hillegom zich mocht rekenen tot de ‘top 10 van best presterende gemeenten van Nederland. Indertijd stelde BMC-adviseur Peter Beumer: Weliswaar heeft de gemeente in 2016 een klein tekort op de begroting, maar de gemeente heeft een reservepot en geen staat van leningen. U bent met uw inkomsten voor slechts 50% afhankelijk van het Rijk. Er zijn gemeenten waar dat percentage boven de 80% zit. U hebt geen schuld; er zijn maar een paar gemeenten in Nederland die dat willen hebben en van alle gemeenten in Nederland neemt u de zevende positie in.’
Maar anno 2015 geeft de gemeente maar liefst 100.000 euro per maand meer uit, dan dat er binnen komt. En dat kan niemand natuurlijk lang volhouden. Daarom moest de gemeente van de Provincie Zuid-Holland er voor zorgen, dat alle ‘structurele’  uitgaven ook gedekt worden door ‘structurele’ en niet door incidentele inkomsten. En met het aannemen van een collegevoorstel voor 1,5 miljoen aan bezuinigingen is dat grotendeels gelukt. De komende maanden gaan het gemeentebestuur op zoek naar nog eens 500.000 euro aan bezuinigingen. Maar een bijna voltallige gemeenteraad (op GroenLinks na) verbood het college, om dat bedrag via extra belastingen bij de inwoners binnen te halen. Dat half miljoen moet de gemeente bij elkaar schrapen door zelf minder uit te geven.