Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juli 2015

Aanvaring raad en wethouder over De Triangel

JOEP DERKSEN

HILLEGOM - Wethouder Ivo ten Hagen stond woensdag 24 juni lijnrecht tegenover een groot deel van de gemeenteraad tijdens een discussie over De Triangel. En de voornaamste aanleiding hiervoor was inspreker Chris Warmenhoven, architect van STOL Architecten. Hij liet de politici weten, dat er mogelijkheden waren voor een lager tekort als de gemeente voor de herontwikkeling van De Triangel zou samenwerken met Jansen Bouw.
De Triangel is al sinds 2002 onderwerp van gesprek en meerdere herontwikkelingsplannen zijn de afgelopen dertien jaar al de revue gepasseerd. Wat Ten Hagen betreft, is de tijd voor actie nu gekomen. Hij stelde de gemeenteraad voor, om de huizen die net naast de Leidsestraat staan, grondig aan te pakken. Om te voorkomen dat deze huizen voor die tijd verkocht worden, vroeg de wethouder 4 miljoen euro aan de gemeenteraad, zodat de gemeente het eerste recht van koop ook daadwerkelijk kan gebruiken. Hier waren de raadsleden niet enthousiast over.
Commissielid Bosma liet weten, dat het maar om vijf particuliere woningen gaat, die de gemeente eventueel zou moeten opkopen. En dan gaat het om een totaalbedrag van circa 900.000 euro. Maar de wethouder liet weten, dat ook wooncorporatie Stek in haar recht staat om haar woningen aan projectontwikkelaars te verkopen. 'En dan hebben we de komende twee jaar in dat gebied niets meer te vertellen.' Hij verwacht dat de gemeente 3,5 miljoen euro verlies zal leiden op dit project. 'Maar als marktpartijen het beter kunnen, dan graag.'
Commissielid Van Heusden (Bloeiend Hillegom) was er fel tegenstander van, dat de gemeente zich actief gaat bezighouden met het bouwen van huizen. 'Heel veel gemeenten ervaren de grondpolitiek als een molensteen om hun nek. Ga alsnog met die ontwikkelaars praten en kijk of je gezamenlijk tot een voor de gemeentte haalbaar plan kan komen, waarbij er ook nog wat rendement in zit voor de ontwikkelaars.' De VVD was het hier mee eens en ook Grimbergen (BBHO vond het uiteindelijke risico voor de gemeente 'wel heel erg groot'.
Eigenlijk was geen enkele politieke partij enthousiast over het plan om de gemeente een deel van de Triangel op te laten knappen, met hierbij een miljoenverlies in het vooruitzicht. De politici gaven de wethouder in overweging om toch maar eens te kijken naar de kansen voor het laten ontwikkelen van het hele gebied van De Triangel, waarbij ook de infrastructuur wordt aangepakt.
Ten Hagen was niet blij met wat hij hoorde: 'U heeft in de afgelopen periode vier plannen gezien en daar heeft u niet op gereageerd. Dat neem ik u kwalijk. U brengt mij in de positie dadt ik geen middelen en mogelijkheden krijg, maar dat ik wel moet gaan praten. Dat kan niet.' De gemeenteraad gaat De Triangel verder bespreken.