Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juli 2015

Ophef over bomen

LISSE - Voor de bouw van de brede school Don Bosco verdwijnen er twaalf bomen. Een dozijn omwonenden hebben hier bezwaar tegen gemaakt en enkele van deze bezwaren werden donderdag 25 juni behandeld tijdens de vergadering van de commissie Bezwaarschriften en klachten.

Symbolisch zaten bezwaarmakers Winny Visser en Hans Oostdam recht tegenover Arjen Brandon en Jeroen Spanbroek, die de school vertegenwoordigden. Op dit moment is er een stukje grond aan de rand van het schoolplein dat vol staat met bomen en struiken. Hieruit worden twaalf bomen verwijderd, zo is de bedoeling. Oostdam vindt dat maar niks: 'Als je daar grote bomen in weg gaat halen, dan vallen daar gigantische gaten in.' Hij stond er op, dat de bomen die verdwijnen ook gecompenseerd worden door nieuwe exemplaren.
Een aanwezige ambtenaar lichtte toe, dat een aantal kleinere bomen juist weg gaan, zodat de grotere bomen kunnen blijven staan. En inderdaad worden er nieuwe hazelaars en esdoorns geplant; dat zijn snelle groeiers. Brandon bevestigde, dat er op een aantal plaatsen teveel bomen op elkaar staan. 'Als we dit laten staan, moeten we binnen vijf jaar alle bomen omhakken, omdat ze elkaar verdringen.' Ook zouden de schoolkinderen dan een risico lopen vanwege spontaan omvallende bomen. Hij benadrukte, dat er geen grote gaten gaan vallen in de groenzoom. Één Sequoia wordt mogelijk gespaard. Dat is degene die op de rand van het groen en het speelplein staat. Brandon: 'Ons doel is niet om zoveel mogelijk bomen weg te halen, maar er voor zorgen dat er een mooi speelterrein is. Maar je kunt niet veel bomen rondom een zandspeelplek hebben; dan is de zandspeelplek weg.' De school overweegt om leilindes te plaatsen bij de plek waar de moestuin komt, zodat deze het zicht tussen de school en de naburige huizen deels wegnemen. De commissieleden beraden zich de komende weken over alle informatie en gaan hierover een advies geven aan het college van burgemeester en wethouders.