Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Slim idee aangenomen door raad

OEGSTGEEST – Een idee van LO kan vérstrekkende gevolgen hebben voor alle belastingbetalers in Nederland. Burgemeester Jan Waaijer ontraadde het, maar een meerderheid van de raad stemde vóór een motie om de precariobelasting voor de waterleidingen te verlagen en tegelijkertijd de precarioheffing voor kabels en leidingen te verhogen.

Op die manier krijgen de inwoners een lagere belastingaanslag voor het gebruik van water, maar krijgt de gemeente toch meer inkomsten vanwege de belastingen op de kabels en leidingen. Hoewel die belastingen uiteindelijk ook door de inwoners betaald wordt, is deze heffing nauwelijks te achterhalen op de belastingaanslagen. Fractievoorzitter Simon Vogel (LO) stelde: 'Dit is een van de mogelijkheden om meer inkomsten te genereren en de lasten voor de inwoners te verlagen. Juridisch kan het, maar er is misschien enig risico.'

Raadslid Vos (D66) vond het een 'slim idee', maar vroeg zich wel af of het wel een 'eerlijk verhaal' was. 'Blijkbaar moeten de lasten omhoog en dan gaan we iets kiezen dat de burger niet gelijk merkt. Als je het ergens anders legt, merkt de burger het ook. Voor je het weet gaat de buurman het ook verzinnen. Wij zien er niets in en zitten niet te wachten op juridische proceskosten.' Ook Waaijer ontraadde de motie: 'Het is niet te zien wat uitkomsten zijn van procedures. Dit kan veel ambtelijke capaciteit kosten. Wie A zet, moet B zeggen. Bedrijven kunnen tot het gaatje gaan.' Die uitdaging gaan de politieke partijen echter graag aan. Met een meerderheid van 10 tegen 9 stemmen werd de LO-motie toch aangenomen.