Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Stemmen staken over collegevoorstel

NOORDWIJK – De gemeenteraad ging donderdag 2 juli niet akkoord met een voorstel van het college om zo'n 6 miljoen euro af te tikken aan Van Rhijn bouw. Wethouder Gerben van Duin vond dat dit zogeheten 'disagio' zo snel mogelijk betaald moest worden, maar de stemmen hierover staakten: tien raadsleden steunden de wethouder, maar tien andere raadsleden waren niet overtuigd van deze noodzaak.

CDA, VVD en Noordwijk Zelfstandig dienden een voorstel in om te stoppen met de onderhandelingen met Van Rhijn bouw over een nieuwe bouwovereenkomst. En in plaats daarvan zo snel mogelijk nieuwbouw te realiseren op het stuk grond van Offem-Zuid dat in handen is van de gemeente. Van Duin was hier fel op tegen en vond dat het staken van de onderhandelingen ook zal leiden tot uitstel van welke woningbouw dan ook. Hij vroeg de raad of hij zijn gang kon gaan. 'We zijn hier nu al veertien jaar mee bezig en willen een bouwovereenkomst zonder open eindjes. De oude bouwovereenkomst is heel slecht.'

Volgens de huidige bouwovereenkomst heeft Van Rhijn Bouw namelijk 240 bouwclaims in haar bezit. Ook krijgt het bouwbedrijf een winstfee van 5% over het totale resultaat, zo flapte Van Duin er uit. Het was een opmerkelijke uitspraak, omdat deze informatie vertrouwelijk had moeten blijven. Maar fractievoorzitter Stefanie van den Bergh (Noordwijk Zelfstandig) vond: 'Als we niets betalen, wordt de bouwer gemotiveerd om actie te ondernemen.' Hier was Van Duin het niet mee eens. 'We doen er acht jaar over om daar huizen te bouwen. Met het oude contract lopen we grote risico's, want we hebben allemaal open eindjes. Met het nieuwe contract worden we er niet slechter van en het disagio is daar een onderdeel van.'

Raadslid Peter van Bockhoven (LSN) betwijfelde deze uitspraak: 'Als je nu disagio betaalt, heb je geen winst. Zij hoeven dan helemaal niets. Laat hen eerst huizen bouwen, zodat ze daarna het disagio krijgen.' Raadslid Menko Wiersema (PvdA/GroenLinks) wees er hierna wel op, dat de gemeente veel geld kwijt is aan renteverlies; een bedrag dat over een aantal jaren oploopt naar 1 miljoen euro per jaar. De raadsleden kwamen er niet uit; de stemmen staakten en op 27 augustus, waarbij de voltallige gemeenteraad wellicht weer compleet is, volgt er een nieuwe stemming.