Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Politieke beschouwingen

OEGSTGEEST – De politieke partijen lijken het nog steeds niet door te hebben. Áls het de gemeente lukt om de huidige schuld van 94 miljoen euro door grondverkoop af te bouwen naar 50 miljoen euro in 2020, blijft er nog altijd 50 miljoen euro over. En dan is er geen grond meer die de gemeente kan verkopen om die schulden af te betalen. De raad riep vorige week unaniem het college op om plannen te ontwikkelen voor halen van de doelstelling om 'slechts 50 miljoen euro' aan schuld over te houden. Maar beseft blijkbaar nog altijd niet, dat een schuld van 50 miljoen euro, zonder voldoende bezittingen die een grotere waarde vertegenwoordigen, één ding tot gevolg heeft: het bankroet van Oegstgeest.

De nood is hoog; tijdens de gemeenteraadsvergadering viel al de term 'Artikel 12 gemeente'. Als Oegstgeest ooit een 'Artikel 12 gemeente' wordt, betekent dit in feite dat de gemeente failliet is. Failliet door een slecht financieel beleid, dat vele jaren en vele colleges achter elkaar aangehouden is. Het is nu één minuut voor twaalf en de raad roept het college op om de eerder uitgesproken ambities naar beneden bij te stellen. En dat is hoog nodig, want vanaf volgend jaar moet de gemeente per jaar al ruim 5 miljoen euro aan kapitaallasten neertellen. Het alleen bijstellen van de huidige ambities om te komen tot maximaal 50 miljoen euro aan schuld is lang niet voldoende. Fractievoorzitter Vincent Janssen (VVD) vatte de discussie hierover samen: 'Kiezen we voor de investeringen die we gewend zijn, dan gaat de schuldenlast omhoog. Willen we de schuldenlast omlaag, dan kunnen een aantal dingen niet meer.' Maar ook de VVD nam niet het initiatief om een plan te (laten) ontwikkelen voor het nog verder terugdringen van de gemeentelijke schulden. Met als gevolg dat de gemeente in 2020 maar één toekomst lijkt te hebben: vaarwel zelfstandig Oegstgeest en hallo gemeente Leiden.