Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Ondanks investering van driekwart miljoen euro

Ambtenaren zijn te druk voor extra werk

OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders heeft de heilige politieke graal ontdekt. Veel vragen en opdrachten van de gemeenteraad werden afgewimpeld met twee argumenten: 'We hebben hier onvoldoende ambtelijke capaciteit voor beschikbaar' en 'Dit verzoek is niet in lijn met uw oproep tot reductie van de schulden'.

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad nog om 750.000 euro uit te geven aan de ondersteuning en uitbreiding van de ambtenaren. Dan is het vreemd, dat het college zo vaak aangeeft dat er onvoldoende ambtelijke capaciteit is. Deze reden werd door de wethouders Jos Roeffen (LO) en Wendelien Tönjann (VVD) onder meer aangegeven bij oproepen van de raad om meer te doen, waar het ging om duurzaamheid, het opstellen van een afvalvisie en het bezuinigen op groenbeheer.

Na een lange vergadering, waarin twintig moties werden behandeld, bleek dat het college maar drie van die moties ondersteunde. Dit leidde tot ergernis. Zo vond fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) de reacties van het college op de ingediende moties 'Buitengewoon teleurstellend. Het verontrust ons dat er nergens ambtelijke capaciteit voor is. Deze organisatie kan geen enkele nieuwe ontwikkeling aan. Moet je hier nog wel mee verder? Ga serieus een ambtelijke fusie onderzoeken op bepaalde onderdelen. Dat is de mogelijkheid om als Oegstgeest ook op langere termijn te kunnen blijven bestaan. We zien vanuit het college daarover geen enkele indicatie die bij ons voldoende vertrouwen oproept.'

Fractievoorzitter Boris Kocken (D66) was het hier mee eens. Hij riep het college op om 'het eerlijke verhaal' te vertellen. 'Er komt maar zeer weinig terecht van de duurzaamheidsambities en dat stelt onze fractie teleur. Iedere keer wordt gesteld dat er geen ambtelijke capaciteit is. Niets kan. Maar we hebben er 750.000 euro in gestopt. Hoeveel geld moet er nog ingestopt worden, voordat iets kan? Een artikel 12 status begint in beeld te komen. Laten we inzetten op een ambtelijke fusie. Praat hierover met Leiden en Leiderdorp.