Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juli 2015

Toekomst van De Grent wordt bedreigd

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Twee dagen voor het definitieve einde van The Grand vond daar vrijdag 26 juni nog een bijzondere bijeenkomst plaats. Politici en (horeca)ondernemers kwamen voor een politiek café samen om daar te praten over de uitdagingen waarmee het uitgaanscentrum de Grent worstelt. En welke oplossingen er zijn voor die uitdagingen.

Het politiek café was opgezet door D66 en fractievoorzitter Koen van Asten legt uit waarom: 'We wilden De Grent op de agenda zetten. The Grand en De Wurft stoppen er mee en ook de uitbaters van Club Oak (de oude Bob, JD) houden er mee op.' Hij vervolgt: 'Eigenlijk hadden we (de politici, ondernemers en jongeren, JD) dit gesprek al vijf jaar geleden moeten voeren en zijn we te laat. Maar dat betekent niet dat je de discussie niet moet houden. We moeten kijken wat de oorzaken zijn van de teruglopende omzetten en wat we hier aan gaan doen.'

Tijdens de avond zelf kwamen de oorzaken al heel snel aan het licht. Niet alleen het rookverbod werd genoemd, maar ook het feit dat jongeren onder de 18 niet meer mogen drinken. Maar ook lijken de horecazaken op De Grent teveel op elkaar; een eigen identiteit lijkt vaak te ontbreken. Maar een andere belangrijke oorzaak van de verminderde gang naar De Grent is het feit dat het uitgaansleven veranderd. Net zoals de jongeren in de jaren '90 de disco links lieten liggen ten faveure van de kroegen, wordt tegenwoordig het vertier liever gezocht op (muziek)festivals.

En dan is de logisch vraag natuurlijk, of het niet hoog tijd wordt dat er op De Grent meer festivalachtige activiteiten georganiseerd moeten worden. Deze discussie wordt voorlopig nog niet gestart. Als eerste gaat het college van burgemeester en wethouders een aantal andere knelpunten bekijken, die op deze avond aan bod kwamen. Zo vonden de ondernemers het niet eerlijk, dat er een strenge controle is op het sluiten van de terrassen om precies 23:00 uur. Terwijl de strandpaviljoens niet geconfronteerd worden met eenzelfde stricte supervisie. En de eigenaars van die strandtenten hoeven ook niet mee te betalen aan de kosten voor de susploegen. Het college gaat ook praten over de huidige sluitingstijden en of die nog voldoen aan de moderne wensen.

Van hun kant, beseffen de ondernemers ook, dat zij verbeteringen moeten doorvoeren. Zo wordt het hoog tijd dat de grote, donkere zaken veranderen in lichtere en kleinschaligere etablissementen. En als ze hier te lang mee wachten, dan is nog slechts een kwestie van tijd voordat de ene of andere projectontwikkelaar het ene na het andere pand opkoopt, totdat de gehele Grent een uitgestorven gebied is; klaar voor de bouw van een nieuw hotelgebouw.