Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2015

Vluchtelingen in Voorhout

JOEP DERKSEN

VOORHOUT / LISSE – De komende twaalf dagen worden 150 vluchtelingen uit Syrië ondergebracht in Teylingen en Lisse. De eerste zes dagen verblijven deze mannen, vrouwen en kinderen in sporthal De Tulp in Voorhout. Daarna worden ze met bussen verplaatst naar sporthal De Waterkanten in Lisse. Donderdag 15 oktober gaven burgemeesters Carla Breuer (Teylingen) en Lies Spruit (Lisse) een persconferentie.

Toen de telefonische vraag van het COA (Centraal Opvang Asielzoekers) kwam om 150 mensen op te nemen voor de noodopvang voor twee keer 72 uur, aarzelden Breuer en Spruit geen moment. 'In feite heb je geen keuze. Het is onze menselijke plicht om de medemens in nood te helpen', zo laat Breuer weten. 'We hebben van tevoren gebeld met het Rode Kruis en vrijwilligers om te vragen of zij op tijd kunnen regelen voor bedden en voedsel. En dat kan.' In totaal zijn op de donderdagnacht 500 vluchtelingen verplaatst; niet alleen naar Voorhout en Lisse, maar ook naar Nieuwkoop, Zoeterwoude, Waddinxveen en Oegstgeest.

De vluchtelingen zijn pas sinds kort in Nederland en worden vanuit Ter Apel verplaatst naar Voorhout. Alle activiteiten in De Tulp zijn afgelast, waaronder het hardcore evenement 'Hard Magni'. Breuer informeerde, dat ze met de organisatoren op zoek gaat naar een alternatief. Een aantal ambtenaren is donderdagavond bezig geweest om 1200 brieven in enveloppen te doen met informatie voor de omwonenden. Deze brieven zijn huis aan huis rondgebracht.

De asielzoekers hebben de komende dagen volledige bewegingsvrijheid, maar ze moeten wel iedere nacht tussen 22:00 uur en 07:00 uur in de sporthal blijven. Gedurende die tijd staat een team van vrijwilligers en ambtenaren klaar om de mensen te helpen, maar ook een oogje in het zeil te houden. Hillegom heeft ook personeel beschikbaar gesteld; de mensen werken de komende twaalf dagen in drie ploegen.

Inwoners die vragen hebben, kunnen deze vrijdag 16 oktober stellen tijdens inloopbijeenkomsten in beide gemeenten. Van 11:00 tot 12:00 uur en van 19:00 tot 20:00 uur zijn er bijeenkomsten in het bestuurscentrum in Voorhout. Op het gemeentehuis van Lisse zijn er vrijdag van 10:00 tot 11.00 uur en van 19:00 tot 20:00 uur bijeenkomsten.