Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2016

Geen hulp voor mensen zonder uitkering

Joep Derksen

Nieuwkoop > Het 'Actieplan Nieuwkoop Werkt' moet er voor zorgen, dat het komende jaar 800 mensen met een uitkering of arbeidshandicap een baan krijgen. Deze doelstelling uitte wethouder Trudy Veninga (CDA) donderdag 4 februari tijdens de vergadering van de Meningsvormende Raad. Een Werkgeversserviceplein moet de juiste mensen vinden voor de juiste vacatures. 'De juiste match is het allerbelangrijkste bij het vinden van een baan', aldus de wethouder.

Het komende jaar wordt dus extra moeite gedaan om mensen met een arbeidshandicap en uitkering aan het werk te krijgen. Ook statushouders – voormalige vluchtelingen – worden ondersteund om een baan te bemachtigen. Maar de zogeheten 'nuggers' (niet uitkeringsgerechtigden) vissen achter het net. Deze mensen hebben geen werk, maar ontvangen ook geen uitkering. En omdat ze geen uitkering hebben, kosten ze de overheid ook geen geld en lijkt de noodzaak om hen te helpen een stuk minder.


Wethouder Veninga stelde hier over: 'Vanuit de wet werk en bijstand werd veel aandacht aan hen (de nuggers, JD) gegeven. Nu is het geen onderdeel van ons beleid om deze mensen te helpen. Dat komt doordat het totale budget dat we hebben dusdanig smal is dat we aan het eind van de streep mensen over hebben die we toch niet kunnen helpen. Het is teveel gevraagd om ook nog mensen te helpen die niet uitkeringsgerechtigd zijn. Maar zij kunnen ook naar uitzendbureaus en loopbaanbegeleidingen gaan.'