Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2016

Geld voor inwonerinitiatieven

Joep Derksen

Nieuwkoop > De gemeenteraad staat op het punt om geld beschikbaar te stellen voor inwonerinitiatieven. Dan gaat het onder meer om 40.000 euro voor duurzaamheidsprojecten en -projectjes en 20.000 euro per jaar als 'samenlevingsbudget'.

Iedere inwoner, organisatie of bedrijf kan ideeën indienen om voor een deel van het geld in aanmerking te komen. Zelfs mensen van buiten Nieuwkoop maken kans op een deel van het bedrag, mits ze 'verbonden zijn aan Nieuwkoop', doordat ze deelnemen aan een vereniging of maatschappelijke organisatie die in Nieuwkoop actief is.


Wethouder Annette Pietersen liet donderdag 4 februari hierover weten: 'Dit voorstel ondersteunt mensen uit onze samenleving die iets willen en daar voor in actie willen komen.' Maar voordat het gemeentelijk geld ook daadwerkelijk wordt betaald, moet iedere aanvrager voldoen aan maar liefst veertien criteria. Op de vraag of dat niet wat eenvoudiger kan, antwoordde de wethouder: 'De criteria zijn een omschrijving van de basiskwaliteit van voorstellen. Zodat mensen van tevoren nadenken met wie ze het project willen ondernemen en of het project een lange levenskans hebben. We willen projecten die kans van slagen hebben. Allerlei losse flodders die we moeten afwijzen is zonde van de tijd voor de ambtenaren. Daarom moeten mensen van tevoren nadenken over hun voorstel, voordat ze het voorstel indienen.' Mensen met ideeën om duurzame hennepteeltkassen te realiseren, kunnen hun moeite besparen. 'Wij subsidiëren als gemeente geen illegale activiteiten', stelde Pietersen. De gemeenteraad praat bij de aankomende Besluitvormende Raadsvergadering verder over dit onderwerp.