Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 februari 2016

Hennepkweek bron van zorg

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Het aantal hennepkwekerijen in deze gemeente stijgt licht. En dat geldt ook voor het aantal kwekerijen wat ontdekt en ontmanteld wordt. De meeste kwekerijen blijken niet in kassen te staan, maar in woningen. De gemeente en politie hanteren een zero tolerance beleid, in verband met direct gevaar voor omwonenden. Hennepkwekerijen hebben namelijk zoveel warmte nodig, dat de kans op elektrische kortsluiting veel hoger ligt. Met brand en ander gevaar tot gevolg.

Toch zijn er in 2015 (in de periode tot september) slechts acht kwekerijen ontmanteld. Dat heeft mede te maken met het gebrek aan sneeuw. Want zolders waar hennepplanten worden gekweekt geven zoveel warmte af, dat de sneeuw niet op het dak blijft liggen. En dan is het voor passerende agenten gemakkelijk om te zien op welke daken er wél en geen sneeuw ligt.


Wethouder Henk Hoek liet donderdag 28 januari weten: 'Iedere hennepkwekerij is een zorgwekkende zaak. Het past niet binnen het wettelijk kader dat we in Nederland hebben afgesproken. Dat behoort niet te gebeuren.' Moet de hennepkweek intensiever worden aangepakt? 'Op een aantal momenten hebben we geconstateerd, dat illegale hennepkweek plaats vond. Waar we signalen krijgen dat er iets niet in de haak is zullen we er actie op ondernemen.'