Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 februari 2016

Onduidelijkheid over aanpak verwarde personen

KAAG EN BRAASSEM – Het aantal incidenten met verwarde personen neemt dramatisch toe. Dat blijkt uit het rapport 'Kaag en Braassem in beeld'. Regionaal wordt melding gemaakt van een stijging van 25% van mensen met een psychische stoornis, ouderen met dementie of alcohol/drugsgebruikers die de straten en huishoudens onveilig maken. Maar in Kaag en Braassem steeg het percentage met maar liefst 168%.

In de periode januari tot augustus 2014 werden er 'slechts' 19 incidenten gemeld met verwarde personen. Maar een jaar later was dit over dezelfde periode gestegen naar 51 incidenten. Wethouder Henk Hoek liet hier donderdag 28 januari over weten: 'Dit document (Kaag en Braassem in beeld, JD) is bedoeld om een analyse te maken. Alles wat geregistreerd wordt, verdient aandacht om te kijken wat we er aan kunnen doen. Ik kan niet zeggen, wat we er aan kunnen doen. Je kunt je afvragen waarom het is, dat we meer van dit soort personen hebben.'

Toch worden in het rapport 'Kaag en Braassem in beeld' wel degelijk oorzaken van die stijging van het aantal incidenten gemeld. 'De verwardheid wordt vaak veroorzaakt door omstandigheden waarin mensen zich bevinden zoals schulden, dakloosheid, rouw, onverzekerd zijn en illegaliteit. Maar ook onder meer de ambulantisering van de zorg.' Dat betekent, dat mensen minder snel worden opgenomen en langer thuis blijven wonen. Of ze mochten tot vorig jaar intern wonen in een instelling, waarna ze door die ambulantisering weer 'zelfstandig' in een huis kwamen te wonen. Daarnaast worden als oorzaken genoemd: 'Meer psychische problemen, bezuiniging op de financiering van inloopvoorzieningen en te weinig doorstroom in de maatschappelijke opvang.' De rijksoverheid roept de gemeenten op om te zorgen voor 'een sluitende en samenhangende aanpak voor de problematiek rond verwarde personen'.


Geconfronteerd met deze informatie, reageert Hoek: 'Het niet opnemen van mensen in een instelling is een aspect. Zo zijn er nog veel meer aspecten die nauwgezet moeten worden onderzocht, wat we hier in onze omgeving kunnen doen. De minister maakt het tot een landelijk probleem. Ik denk dat het goed is op basis van de lokale gegevens goed te kijken wat hier ter plaatse is ontstaan en wat er dan nodig is om in onze gemeente de juiste interventie te geven. In de MAG 2.0 komt hier aandacht voor.'