Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 februari 2016

Stijging HALT straffen

KAAG EN BRAASSEM – Het totaal aantal 'HALT-straffen' dat opgelegd worden aan jeugdige criminelen (al dan niet in de dop) neemt toe. Dat blijkt uit het rapport 'Kaag en Braassem in beeld'. Jongeren onder de 24 jaar, die nog niet al te veel op hun kerfstok hebben, maar betrapt worden op verkeerd gedrag, krijgen de mogelijkheid om hiervoor een taakstraf uit te voeren. Dan wordt voorkomen, dat ze een strafblad krijgen; een zwarte aantekening die gevolgen kan hebben voor de verdere maatschappelijke carriere van de betreffende jongere.


Waar er in 2011 nog 23 HALT-straffen werden uitgedeeld, was dit aantal in 2014 al gestegen naar 34 (waaronder twee vrouwen). Deze straffen werden opgelegd vanwege onder meer baldadigheid, vermogensdelicten, vuurwerkovertredingen en schoolverzuim. Een HALT-straf is meer dan een uurtje papiersnippers opruimen op straat. De betreffende jongeren moeten voor zichzelf te rade gaan wat de oorzaak is van hun verkeerde gedrag en hoe ze zich kunnen verbeteren. Ook moeten ze regelmatig een excuusbrief schrijven aan de mensen die ze schade berokkend hebben. Dit moet er toe leiden, dat ze de volgende keer beter nadenken voordat ze ondoordachte dingen uithalen.