Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 februari 2016

Stichting Theater Floralis haalt bekende artiesten naar Huis van Cultuur

JOEP DERKSEN

LISSE – Wie 'Floralis' zegt, hoort in één keer een treurzang van verhalen over financiële tegenvallers, klungelige aanbestedingen en de vraag of dat gebouw nu een bioscoop of theater is. Maar Frank Schermer Voest en Marc van Brug doorbreken deze negatieve spiraal. Zij hebben de handen ineen geslagen en de stichting Theater Floralis opgericht. Zij benaderen topartiesten en topacts door het hele land om hen uit te nodigen hun pre-try-outs in Floralis te laten plaatsvinden. En met groot succes: nu al zijn meer dan tien maandagavonden gereserveerd voor artiesten als Sjaak Bral, Mike Boddé en Hans Kazan.

De plannen voor een stichting die zich inzet voor het aantrekken van artiesten naar Floralis zijn niet nieuw. Al enkele jaren geleden zetten een groepje mensen, waaronder Schermer Voest, zich in voor dit initiatief. Maar indertijd strandde dat plan, vanwege stroperigheid van buitenaf. Maar mensen komen en gaan en onlangs had Schermer Voest een zeer prettig gesprek met de nieuwe directeur-bestuurder van Bescal, Karin Spaans. Hij vertelde haar over de plannen die Van Brug en hij hadden bedacht en Spaans reageerde direct enthousiast. Afgesproken is, dat de stichting voorstaan iedere maandagavond tot haar beschikking heeft om artiesten en acts uit heel Nederland aan te trekken.

Heel voortvarend zijn de beiden aan de slag gegaan. Schermer Voest heeft een heel uitgebreid netwerk in artiestenland en nu al – een week na de formele oprichting van de stichting – zijn een aantal acts en artiesten vastgelegd. De eerste voorstelling vindt plaats op maandagavond 28 maart vanaf 20:30 uur met Tom Beek en Mike Boddé. Maar ook is er op 25 september een groot jazz festival en geven Hans Kazan met zijn zoon Steven op 14 november een grote magische show. grote magische show. Op 24 oktober komt Steely Dan (bekend van onder meer The Voice) naar Floralis en Sjaak Bral houdt op 12 december zijn oudejaarsconference 'Vaarwel 2016'. Op 16 januari 2017 treden de finalisten van het Camaretten-festival op en de alternatieve Mattheüs wordt georganiseerd op 10 april 2017.

'En dit is pas het begin', laat Van Brug lachend weten. Na alle tegenslag en gedoe wordt er nu eindelijk doorgepakt. Hij stelt: 'Hoe moeilijk is het nou helemaal? Je huurt een zaal en een artiest en verkoopt kaartjes.' Schermer Voest vult aan: 'Er zijn schouwburgen die tonnen euro's krijgen van de gemeente waar ze in staan. Wij krijgen geen eurocent, maar zetten wel voorstellingen op. We worden gesteund door meerdere sponsoren, waaronder het Ondernemersfonds en de Regiobank. Notaris Timmers stelde gratis de oprichtingsakte van onze stichting op.' Tijdens de voorstellingenavonden verkopen vier restaurants een theatermenu; Cinema Floralis, Oude Heere, De Vier Seizoen en Dragon Town. Het past in de filosofie van de beide mannen, dat heel Lisse mee doet. Het lijkt er op, dat jullie Floralis uit het slop trekken. Schermer Voest denkt even na en zegt: 'Eigenlijk klopt dat wel, ja!'


Kaartjes voor voorstellingen (meestal 20 euro) zijn nu al te koop via www.theaterfloralis.nl. Of in de winkel Antieke Prenten, Heereweg 215, 2161 BE Lisse. T: 0252 425 622.