Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 februari 2016

Column

Aangifte

Het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling steeg in de periode 2011 tot 2014 van 16 naar 40. Dat is een stijging van 150%. En dat terwijl het totaal aantal meldingen in de hele regio Holland Rijnland juist met 4% gedaald is.

Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn vaak het gevolg van problemen die mensen ervaren. Dan gaat het om slechte financiën, dreigende uithuiszetting, maar ook vervuiling, verwaarlozing en verslaving. Op 1 januari 2015 is de organisatie 'Veilig Thuis' opgericht; hieronder vallen de Stichting Huiselijk Geweld en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Dit orgaan geeft advies en hulp rondom huiselijk geweld en kindermishandeling. Het aantal adviezen en onderzoeken van 'Veilig Thuis' is gestegen met respectievelijk 6% en 38%.

Toch lijkt het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling nog maar het topje van de ijsberg, waarde columnlezer. Landelijk gezien is één op de 25 volwassenen slachtoffer van huiselijk geweld. Maar in Kaag en Braassem geeft slechts 4% van de inwoners aan, dat ze ooit slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld. En gemiddeld leidt maar een kwart van de incidenten daadwerkelijk tot een aangifte. 'Het werkelijke aantal is waarschijnlijk dus hoger', zo luidt een conclusie uit het rapport 'Kaag en Braassem in beeld'. Ook staat er in dit rapport, dat er in 2013 61 registratie zijn gedaan door de politie van huiselijk geweld. 'Ten opzichte van de voorgaande drie jaren in dat een stijging van 30%.58 De politie heeft het gevoel dat veel zaken achter gesloten deuren blijven en dat melden nog steeds taboe is.' De meeste meldingen gaan over geestelijk geweld, lichamelijk geweld, ouderenmishandeling en seksueel geweld.

In Kaag en Braassem vinden er maar zeven meldingen per 10.000 inwoners plaats en dat is het laagste aantal meldingen in Holland Rijnland. Gemiddeld zijn er in deze regio namelijk 14 meldingen per jaar over kindermishandeling. Komt kindermishandeling in deze gemeente daarom minder vaak voor? Zeker niet; inwoners blijken namelijk minder snel bereid te zijn om melding te doen. En toch stijgt het aantal meldingen desalniettemin van 34 in 2008 naar 65 in 2014.

Wethouder Henk Hoek laat hier over weten: 'It takes a village to raise a child (je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden, JD). Iedereen moet aan de bak om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Met elkaar zorgen we voor een veilige samenleving. Veilig Thuis is een organisatie waar we mee in gesprek gaan over hoe zij kunnen bijdragen aan de veiligheid van de kinderen en het kunnen opvolgen van signalen. Het is onze ambitie om de hele samenleving in beweging te krijgen om het voor onze jeugd veilig te maken.' De bal ligt dus bij u. Bescherm de meest kwetsbare deelnemers van onze samenleving; de kinderen bij u in de buurt en meldt het als uw gevoel zegt, dat er 'iets raars' aan de hand is met een kind. Beter één keer teveel melden, dan één keer te weinig.


Door Joep Derksen