Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2016

Stoelendans opvolger wethouder Van Schooten van start

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De politieke partijen SVKB en D66 zijn in de race om een nieuwe wethouder aan te leveren. De huidige SVKB-wethouder, Harry van Schooten, stopt op 15 februari vanwege privéredenen met zijn werk. Maar een opvolger is nog niet bekend; zowel SVKB als D66 strijden om het recht om een nieuwe eigen wethouder in het college te mogen hebben.

Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) is het helemaal niet eens met de gang van zaken. 'Dat vernieuwen en anders denken is allemaal geweldig, maar mijn gevoelens zijn niet zaligmakend. We moeten mee in de fuik, maar wij zijn gewoon de partij die de nieuwe wethouder moet aanleveren. Een SVKB-wethouder gaat weg en een SVKB-kandidaat moet die plaats invullen. En wij hebben een heel goede kandidaat! Ik ga er van uit dat onze kandidaat benoemd wordt.

Maar D66 heeft al haar leden opgeroepen om zich te melden, als ze wethouder willen worden. Volgens het door alle partijen in 2014 ondertekende raadsakkoord mag deze partij namelijk een kandidaat naar voren schuiven. Drie mensen van PRO, CDA en VVD hebben over zo'n drie weken een gesprek met de voorkeurskandidaten van SVKB en D66. Naar aanleiding van die gesprekken wordt 'de meest geschikte' kandidaat geselecteerd.

Fractievoorzitter Roel Terraneo (D66) vindt het logisch dat zijn partij ook een kandidaat voordraagt. 'Twee jaar geleden hebben alle partijen kandidaat-wethouders voorgedragen. De wethouder van SVKB was de laatste die door mocht gaan en onze kandidaat werd als minst geschikt aangemerkt en viel af als wethouder.' Nu is er een nieuwe ronde, dus ook nieuwe kansen. Terraneo: 'D66 heeft loyaal meegedaan aan (de uitvoering van, JD) het raadsbrede akkoord en we hebben ons niet als oppositiepartij opgesteld. Als een wethouder aftreedt, krijg je de situatie dat binnen de raad de twee partijen die geen wethouder hebben, allebei de kans krijgen een wethouder te leveren.'


En stelt de fractievoorzitter zichzelf kandidaat? Terraneo lacht: 'Al onze raadsleden en burgerraadsleden zijn geschikt om wethouder te worden. Ik ben één van hen.' Kan Terraneo zich voorstellen, dat SVKB niet blij is met deze gang van zaken, nu D66 probeert om een wethouderspost in te nemen? Terraneo: 'Ik ga er van uit dat SVKB net zo democratisch is als D66 en ik neem aan dat ze net zo blij zijn als wij.' Maar Petra van der Wereld kijkt hier anders tegenaan: 'Als onze kandidaat niet gekozen wordt, gaan we als partij nadenken over onze verhouding met de overige partijen. Ik ga er van uit dat onze kandidaat benoemd wordt.'