Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 maart 2016

Gemeente ontsnapt aan rechtszaak

KAAG EN BRAASSEM – Een aantal gemeenten in Nederland is voor het gerecht gesleept, omdat ze veel minder stembureau's openen tijdens het referendum van 6 april. Maar Kaag en Braassem ontspringt deze dans, zo bevestigt burgemeester Marina van der Velde.

Ze laat weten, dat ze nog altijd achter haar besluit staat om het aantal stembureau's zo'n beetje te halveren ten opzichte van andere verkiezingen. Bij het vorige referendum stemde ongeveer 65% van de inwoners, terwijl de waterschapsverkiezingen doorgaans nog geen 30% van het aantal inwoners kan motiveren de gang naar de stembus te maken. Maar volgens Van der Velde ligt de reden voor het sluiten van veel stembureau's niet in de hoogte van de opkomst, maar de manier waarop er gestemd wordt.


Ze stelt: 'De bottleneck zit 'm in het tellen van de stemmen. Normale stembrieven zijn grote brieven die je moet uitvouwen en je moet stapeltjes maken. Bij het referendum is het een briefje, waarop je ja of nee zegt, dus dat stemmen tellen gaat vliegensvlug. Dat kun je dus met minder stembureaus doen.' En volgens haar valt de afstand, die mensen moeten overbruggen om een stembureau te bereiken nog wel mee. 'De grootste teruggang van het aantal stembureau's ligt in het gebied Roelofarendsveen, Oude Wetering en Nieuwe Wetering. We openen die dag het gemeentehuis als centraal punt om te stemmen. Mocht er opstroping zijn van het aantal stemmers, dan is het heel eenvoudig om een tafel er bij te zetten.'