Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 maart 2016

Grotere zelfredzaamheid inwoners bij crisis

KAAG EN BRAASSEM – Voortaan wordt er niet meer voor ieder wissewasje een opvangcentrum ingesteld. De gemeente volgt hiermee de adviezen uit het landelijke rapport 'Bevolkingszorg op Orde 2.0; Eigentijdse bevolkingszorg volgens afspraak’.

Voortaan is het uitgangspunt bij de gemeenten in de Veiligheidsregio Hollands-Midden, dat de samenleving zelf (ook) verantwoordelijkheid moet nemen tijdens en na een crisis. Er wordt een zekere mate van zelfredzaamheid verwacht van de inwoners en als er al zorg wordt geleverd, is dat meestal 'geïmproviseerde zorg'.

Moeten de inwoners voortaan dan maar hun eigen boontjes doppen, als er calamiteiten zijn? Burgemeester Marina van der Velde kijkt hier anders tegen aan: 'De praktijk wijst uit dat er erg weinig gebruik wordt gemaakt van opvangmogelijkheden. Als lichtend voorbeeld was er een aantal jaren geleden een gigantische stroomstoring op het Centraal Station van Utrecht. Het hele station stond vol met mensen en sporthallen werden gereserveerd om voor die mensen onderdak te regleen. Daar heeft zich toen slechts één persoon gemeld. We moeten dus niet meer als kip zonder kop opvang regelen, maar met verstand van zaken kijken naar het fenomeen.'


Ze vervolgt: 'Vaak gaan mensen naar vrienden of familie en zoeken ze hun weg. Het is goed dat dit kan, maar we gaan dus niet meer bij een crisis automatisch allerlei zaken in het werk stellen. Maar als er vrieskou is, moet je natuurlijk wel eerder de opvang openstellen.' Volgens de burgemeester is hierbij geen sprake van een bezuinigingsmaatregel.