Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 maart 2016

Wisselende criminaliteitscijfers

JOEP DERKSEN

HILLEGOM – Over het algemeen gaan de misdaad- en criminaliteitscijfers omlaag in deze gemeente. Toch zijn er ook zorgelijke ontwikkelingen. Dat blijkt uit een presentatie, die teamchef van de politie Oppelaar donderdag 17 maart gaf.

Er zijn gelukkig weinig geweldsdelicten en ook het aantal diefstallen zijn gedaald. Maar het aantal pogingen tot inbraken is behoorlijk meer geworden. Daar tegenover staat, dat het aantal 'voltooide inbraken' met de helft is gedaald. De inwoners die het meest risico lopen op een inbraak in hun huis of schuurtje, wonen in de bebouwde kom en langs uitvalwegen. De teamchef pleitte voor het aanbrengen van beter hang- en sluitwerk en het instellen van meer buurtapps. Ook schuurtjes moeten goed dicht zijn, want veel mensen beseffen niet, dat hier vaak voor kapitalen staat. Twee elektrische fietsen kosten samen al snel 4.000 euro.

Vorig jaar verdwenen tien auto's uit Hillegom: 'Dat is best een groot aantal, aldus Oppelaar. Ook het aantal inbraken uit auto's is gestegen. Al is het aantal fietsendiefstallen wel gedaald. Ook rond het station; dat komt volgens de teamchef ook door het inzetten van een lokfiets. Hierdoor is vijf keer een fietsendief aangehouden. Ook het aantal meldingen van winkeldiefstallen loopt terug, maar volgens Oppelaar komt dat niet doordat er minder winkeldieven actief zijn. Hij riep de winkeliers op, om toch iedere keer aangifte te doen en niet te volstaan met een toegangsverbod voor de betrapte proletarische shoppers. 'Het is evident dat spullen verdwijnen.' Ook het aantal inbraken bij bedrijven is flink gestegen, maar de politie kan 'niet de vinger er op leggen wie hiervoor verantwoordelijk is.'


Het aantal meldingen van geweld daalt. Met 61 aangiftes zijn 62 aanhoudingen verricht; regelmatig is er namelijk een groter aantal mensen betrokken bij geweldsdelicten. Volgens Oppelaar valt het aantal zedendelicten mee, 'maar het sexting bij jongeren heeft onze aandacht. Het is niet normaal om allerlei dingen van andere jongeren digitaal te verspreiden. Wijkagenten zijn heel actief op de middelbare school om aan te geven waar de grenzen liggen.'