Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Felle kritiek op wethouders

JOEP DERKSEN

LISSE – Het meest oorverdovende applaus voor een spreker ooit, werd donderdag 21 april gegeven aan Tim Suttorp. Hij sprak in tijdens de gemeenteraadsvergadering om te pleiten voor het behoud van Danscentrum Welkom. De wethouders Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) en Adri de Roon (D66) kregen verder de wind van voren van een aantal fractievoorzitters.

Suttorps kritiek op verantwoordelijk wethouder Ruigrok was niet misselijk: 'Peter en Rachell (Van der Veek, JD) hebben een huurcontract nodig, dat jaarlijks opgezegd kan worden. De huur moet ook omlaag. De wethouder slaat de plank mis met zijn opmerking dat het opzeggen van de huur niets met de gemeente te maken heeft.' Hij wees er op, dat MLX een stichting is geworden, zodat deze concurrerende organisatie veel goedkoper ruimte kan huren bij Floralis. 'Dat voelt voor ons heel krom. Als Welkom onder dezelfde maatschappelijke voorwaarden kan huren, dan had ik hier niet gestaan.' Suttorp sloot af: 'De sleutel van het voortbestaan van Welkom ligt in uw handen.'

Hoewel meerdere politici benadrukten dat ondernemingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen inkomsten, kreeg Ruigrok ook van hen de wind van voren. Fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66): 'Die MLX-constructie ligt niet helemaal lekker bij ons. Het is een commercieel bedrijf; als huurvoorwaarden voor de ene partij geldt, dan moet het ook voor de andere partij gelden.' Voorafgaand aan de opening van Floralis was de gemeente druk op zoek naar huurders voor dit pand. Indertijd hield wethouder De Roon zich bezig met de komst van Floralis. Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) stelde onomwonden: 'We hebben een brief waarin de gemeente zelf adviseert aan MLX om een stichting te worden.' Maar De Roon vond, dat er bij MLX en Welkom niet automatisch sprake is van 'gelijke monniken, gelijke kappen'.


Ook was Slootbeek kritisch op Ruigrok. Met name op de manier waarop hij nauwelijks gereageerd heeft op de aankondiging van het dansechtpaar Van der Veek dat ze willen stoppen met het huurcontract. 'Vanwaar die houding en uw gebrek aan empathie?!' Wethouder Ruigrok reageerde: 'Mij was volkomen helder dat Van der Veek een besluit had genomen en dat ik er niets van af kon doen.'