Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Maximaal 35 statushouders in Koetshuis

Door Joep Derksen

Nieuwkoop > De gemeenteraad stemde donderdag 21 april in met de komst van maximaal 71 sociale huurwoningen op de locaties Vivero en Damstaete (Langeraar), De Verwondering (Nieuwveen), Middelsweg (Ter Aar) en Teylerspark (Nieuwveen). Daarnaast komen er twaalf tijdelijke wooneenheden aan de Stationsweg 3 in Zevenhoven en dertig tijdelijke wooneenheden in het Koetshuis (Dorpsstraat 33 in de kern Nieuwkoop).

Over het algemeen waren de gemeenteraadsleden het er wel over eens, dat er nieuwe sociale woningen bij moeten komen. De door de rijksoverheid opgelegde toename van te huisvesten statushouders zorgde voor de meeste discussie. Zo bepaalden de raadsleden dat er in het Koetshuis maximaal 35 statushouders mogen komen te wonen. Deze mensen blijven daar maximaal vijf jaar, waarna ze volgens een amendement van SBN, CDA en D66 vervolgens 'zo snel als mogelijk, maar binnen een jaar op zorgvuldige wijze herplaatst worden.'


Het zal niet van vandaag op morgen zijn, dat het Koetshuis bewoond wordt door die 35 statushouders, liet wethouder Annette Pietersen weten. Dat gebeurt stapsgewijs, totdat in de loop van 2017 het maximum aantal statushouders in het Koetshuis is bereikt. Ze gaf ook aan, dat de nieuwe statushouders beter 'gevolgd' worden, dan tot nu toe het geval is, waar het onder meer gaat om het leren van Nederlands en hun persoonlijke ontwikkeling. Binnen zes weken na vestiging in deze gemeente moeten de statushouders Nederlandse taallessen volgen en een dagbesteding danwel (vrijwilligers)werk hebben.