Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Nieuwe poging invoeren digitale vaarvergunning

Joep Derksen

Nieuwkoop > In januari toonde de gemeenteraad haar tanden, door een collegevoorstel over het invoeren van een digitale vaarvergunning voor de Nieuwkoopse Plassen af te wijzen. Maar wie had gedacht, dat daar de kous mee af was, kwam bedrogen uit. Tijdens de Meningsvormende Raad van donderdag 12 mei kwam burgemeester Frans Buijserd met een nieuw raadsvoorstel voor de invoering van zo'n digitale vaarvergunning. En het lijkt er op, dat hij dit keer wél zijn zin krijgt.

De gemeenteraad wees de digitale vaarvergunning eerder af vanwege de hoge kosten en bedenkingen rondom het gemak van het digitaal aanvragen. Het huidige systeem werkt prima, want als je toch van huis naar je boot gaat, kun je direct ook een vaarvergunningssticker kopen. Maar Buijserd moet niets meer weten van dit systeem. Hij heeft contacten met het bedrijf Speaking Visuals, dat ook in het Reeuwijkse plassengebied gebruikt wordt. Voor een bedrag van ruim 32.000 euro, plus jaarlijkse licentiekosten van 4.900 euro, zou zo'n digitaal vaarvignet kunnen worden ingevoerd.

Begin dit jaar stelde raadslid Zoet (CDA) nog, dat het huidige systeem met stickers 'prima werkt' en hij riep het college op te wachten met het invoeren van een digitaal systeem. Volgens hem gaan de internetontwikkelingen zo snel, dat ieder nieuw digitaal systeem dat nu ingevoerd wordt, over enkele jaren al weer achterhaald is. Maar donderdag 12 mei bleek Zoet er compleet anders over te denken. 'Dit voorstel is een forse verbetering. De digitalisering is betaalbaar. We verdienen het in korte tijd terug.'

Via het digitale vergunningensysteem kunnen de vaargasten met iDeal betalen, maar dat systeem werkt niet in het buitenland. Buijserd kon Zoet's vraag over hoe buitenlandse toeristen dan gaan betalen, niet beantwoorden. Wel stelde hij, dat de boa's vaker de boot in stappen om de vaargasten te controleren op het bezit van een vergunning. 'Ik zit er ook aan te denken om dan tegelijk samen met de politie alcoholcontroles uit te voeren', leek de burgemeester een spontaan idee in de groep te gooien.


Andere bezwaren tegen een digitale vaarvergunning wimpelde Buijserd weg. Zoals commissielid Vermeulen die liet weten dat het vaak oudere mensen zijn die op de boten zitten. Buijserd: 'De meeste bootbezitters zijn uitermate handig en praktisch. We leven langzamerhand in een samenleving waar je met een smartphone moet werken. De wereld gaat zich verder ontwikkelen op het digitale vlak. Het is een heel gedoe met die stickers en zo. Dat is een systeem van het verleden. Mensen kunnen ook naar het gemeentehuis komen voor een jaarvergunning. We moeten echt naar de nieuwe tijd.' De gemeenteraad praat tijdens de raadsvergadering van donderdag 26 mei verder over dit onderwerp.