Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Precariobelasting ruim 66% hoger

Joep Derksen

Nieuwkoop > Het college van burgemeester en wethouders wil de precariobelasting met meer dan 66% verhogen. Dat levert de gemeente 200.000 euro per jaar op. Officieel wordt die precariobelasting betaalt door de kabelmaatschappijen, zoals Liander, maar deze berekenen de tarieven door naar de inwoners, zodat het feitelijk een extra belastingverhoging voor de inwoners is.

Op dit moment rekent Nieuwkoop een precariobelasting van 885 euro per strekkende kilometer kabel en leiding per jaar en dat wordt vanaf 1 juni 1.470 euro per strekkende kilometer. Burgemeester Frans Buijserd liet weten, dat Liander vorig jaar een bezwaar heeft ingediend tegen het aantal kilometers kabel, dat volgens de gemeente onder de grond zou liggen. Dat aantal blijkt namelijk 232 kilometer minder te zijn. Het bezwaar werd toegekend en dat kost de gemeente zo'n 205.000 euro per jaar.

Door het verhogen van de precariobelasting moeten die inkomsten alsnog binnengeschraapt worden. Bovendien liet de burgemeester weten, dat Nieuwkoop het laagste precariobelastingtarief van de regio heeft, dus kan er volgens hem nog wel een schepje bovenop. Volgens het college betalen de inwoners van Nieuwkoop de lasten van de hoge tarieven in de regio via hun gas- en elektriciteitsrekening, 'zonder dat hun eigen gemeente daarvan profiteert'. De gemeenten Kaag en Braassem en Leiden hebben hun precariobelasting op respectievelijk 4.270 euro en 4.300 euro gelegd. Het gemiddelde tarief in de regio ligt op 2.700 euro.


Op een vraag van fractievoorzitter Paul Platen (VVD) of de inwoners gecompenseerd worden door de hogere precariobelasting, reageert Buijserd ontkennend. De raadsleden waren nog niet allemaal overtuigd. Fractievoorzitter Van Belzen (SGP/ChristenUnie) stelde: 'We vragen ons af of we dit onze inwoners moeten aandoen ten gunste van de gemeentelijke liquiditeit.' De verhoogde precariobelasting gaat iedere inwoner circa 8 euro meer kosten.