Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Olifantengras in Noordse Buurt

Nieuwkoop > De Noordse Buurt kan op verschillende manieren worden ingericht, zo blijkt uit een collegevoorstel. Zo kunnen daar tijdelijke (agrarische) initiatieven plaatsvinden, maar ook activiteiten die niets met landbouw te maken hebben. Ook wil de gemeente grond verkopen voor 'permanente initiatieven'.

Maar tot het zo ver is, krijgt een aantal initiatieven de kans om zich te bewijzen. De gronden die beschikbaar komen na sloop en sanering van de glastuinbouwbedrijven zijn ingezaaid met graszaad en worden begraasd door schapen van drie verschillende lokale agrariërs. Ook willen mensen olifantsgras,
lisdodde en gele lis planten. Maar initiatieven als 'Visvijvers Ons Stekkie’ en ‘Cranberry’s
& Natuur' komen dit jaar nog niet van de grond.


Het college van burgemeester en wethouders liet vorige week weten: 'De Noordse Buurt is een goed voorbeeld waarin we van buiten naar binnen werken. De invulling van het gebied zal grotendeels ontstaan door de mensen die zich betrokken voelen bij de Noordse Buurt en door initiatiefnemers die kansen zien in de ontwikkeling van dit gebied. De Noordse Buurt is een uniek project, waarbij wij als gemeente de kans krijgen om samen met de omgeving te komen tot een duurzame invulling van circa 100 hectare grond.' Een belangrijk doel voor de transformatie en herinrichting van de Noordse Buurt is om het kwetsbare watersysteem van de Nieuwkoopse Plassen sterker en duurzamer te maken. De ambitie is om het oorspronkelijke glastuinbouwgebied om te 'bouwen' naar een gebied met een combinatie van natuur, (extensief) agrarisch en recreatief gebruik. Hierbij wordt rekening gehouden met de flora en fauna in dat gebied.