Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Wens voor behoud bomen en oude schooltje in plan De Factorij

JOEP DERKSEN

LISSE – Projectontwikkelaar Horsman & Co. kan opnieuw naar de tekentafel. De gemeenteraadsleden gaven donderdag 21 april tijdens de raadsvergadering hun wensen aan, voor wat betreft de ontwikkeling van het bouwplan De Factorij.

Fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66) wilde eigenlijk nog een stap verder gaan. 'We willen de regie in handen geven van de actievoerders van Het Heemskerkplein Moet Blijven. We zijn bereid om een initiatiefraadsvoorstel op te stellen met de actiegroep, waarbij de raad de kaders vaststelt, het budget ter beschikking stelt en het besluit neemt.' De overige politieke partijen waren minder stellig, maar wel werd duidelijk dat het gebiedje niet helemaal volgebouwd mag worden.

D66, Nieuw Lisse, CDA pleitten voor het behoud van het oude schoolgebouw en de bomen in dat gebied. Ook de SGP/ChristenUnie pleitte voor het niet omzagen van de bomen. Ook zou er in het plan alleen 'aan de randen ontwikkeld moeten worden'. Raadslid Martijn Tibboel (VVD) pleitte voor ' betrouwbaarheid van bestuur richting Horsman & Co.' Fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) gaf het schooltje echter 'geen hoge prioriteit'. Hij wilde wel dat de monumentale eik gehandhaafd blijft, maar oordeelde dat drie lindes ' een kwalitatief stedenbouwkundig ontwerp in de weg kunnen staan.' Hij hekelde: 'Ik wil het gebied niet helemaal vol zetten, maar niets doen is het andere uiterste. Als je dat schooltje handhaaft, kun je bijna niets meer verdienen en alleen nog drie nieuwe woningen langs de Schoolstraat bouwen.'


Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) beloofde om 'niet te lang na de zomer' met een startnotitie te komen. Hij houdt hierbij rekening met de wensen van een meerderheid van de raad en concludeerde: 'De bomen wordt door het merendeel van u belangrijk gevonden en de meerderheid van u is geen voorstander van intensieve bebouwing. U kiest voor een lichte vorm van bebouwing. De participatie van het burgerinitiatief wordt ook belangrijk gevonden.' Zodra de actiegroep Het Heemskerkplein Moet Blijven heeft aangetoond, dat minimaal vijftig inwoners hun planinitiatief ondersteunen, wordt dit besproken tijdens een commissie- en raadsvergadering.