Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juni 2016

Raad stemt in met Maarten Kruytstraat

Geen extra tijdelijke parkeerplaatsen

NOORDWIJK – Met de kleinst mogelijke meerderheid ging de gemeenteraad donderdag 26 mei akkoord met de collegeplannen om de Maarten Kruytstraat verder te ontwikkelen. Er zijn grote zorgen over het verlies aan parkeerplaatsen, maar wethouder Hans Bakker kon toch nog 11 van de 21 raadsleden overtuigen om in te stemmen met het collegevoorstel.

Voor VVD, LSNZ en CDA waren de zorgen over toekomstig parkeeroverlast te groot. Raadslid Theo Alkemade (CDA) vroeg om eerst concrete oplossingen van het parkeerplaatsentekort te krijgen, voordat zijn partij kon instemmen. De VVD was het hier mee eens en fractievoorzitter Peter van Bochove (LSNZ) verwees naar 'een vertrouwelijke brief, waar een regel in staat die ons angst inboezemt'. Maar omdat de raadsleden akkoord zijn gegaan om die brief vertrouwelijk in te zien, werd er niet in de openbaarheid gesproken over dit mogelijke horrorscenario.

Fractievoorzitter Van Asten (D66) stelde voor, dat gezorgd wordt voor 'extra tijdelijke parkeervoorzieningen tijdens de bouw van de Maarten Kruytstraat'. Maar hij werd teruggeroepen door fractievoorzitter Taetske Visser (Puur Noordwijk), die stelde: 'U wilt liever dat we geld uitgeven voor tijdelijke parkeerplaatsen, terwijl er plekken leeg zijn in een bestaande parkeergarage.' Ook raadslid Louis Koppel (PvdA/GroenLinks) zag het parkeerplaatsenprobleem niet ernstig in. 'Zorg dat die ontwikkeling niet in de zomer plaats vindt, maar in het najaar. Dan hebben we niet zoveel toeristen.'


Wethouder Hans Bakker liet weten, dat de gemeenteraad niet anders kan, dan instemmen met de plannen voor de Maarten Kruyt. Want het gemeentebestuur heeft afspraken gemaakt met een drietal projectontwikkelaars: 'Krijgen we Maarten Kruyt niet van de grond, dan krijgen we Jan Kroonsplein ook niet van de grond. Deze twee projecten zijn aan elkaar gekoppeld.' Extra tijdelijke parkeerplaatsen realiseren is volgens Bakker niet nodig, omdat volgens hem buiten de piekuren zo'n 150 parkeerplekken ongebruikt worden; met name in de parkeergarage onder de supermarkt Vomar. En er worden afspraken gemaakt met de eigenaar van die parkeergarage, zodat Noordwijkse vergunninghouders daar iedere dag na 17:00 uur gratis gebruik van kunnen maken. Bakker won de slag; hij kreeg steun van D66, PvdA/GroenLinks en Puur Noordwijk en het voorstel werd met 11 stemmen voor en 10 tegen aangenomen.