Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2016

Betalen per afvalzak

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders wil uiterlijk vanaf 1 april 2017 diftar gaan invoeren. Diftar betekent: 'gedifferentieerd betalen'; het is een systeem waarbij inwoners meer betalen op het moment dat ze meer afval langs de kant van de weg zetten. Over een paar jaar gaat het gemeentebestuur nog een stap verder; dan wordt het afval niet eens meer opgehaald, maar moeten de inwoners al hun vuil naar ondergrondse containers brengen die her en der verspreid door de dorpskernen staan.

De rijksoverheid wil, dat in 2020 in alle gemeenten minimaal 75% van het huishoudelijk afval gescheiden wordt. Iedere inwoner mag dan nog maar maximaal 100 kilogram restafval deponeren. Met het diftarsysteem betalen de inwoners voor iedere keer dat ze restafval aanbieden en volgens de gemeente is dat 'een positieve prikkel om minder restafval aan te bieden'. Wie de komende jaren het afval niet of nauwelijks scheidt, gaat met het nieuwe systeem flink meer betalen. Aan de andere kant wordt de rekening voor de 'die hard' afvalscheiders een stukje lager. Alleenstaanden krijgen het wat dat betreft een stuk gemakkelijker dan gezinnen met jonge kinderen; zij hebben immers veel minder afval waar ze van af moeten. En wie in de toekomst kinderen krijgt, kan extra geld gaan neertellen voor het verwerken van de luiers. Een aparte luierinzameling gaat er niet komen, aldus wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO): 'Als het je gegeven is, om een aantal kinderen te hebben, dan horen daar kosten bij.'

De gemeenteraad moet nog een oordeel geven over de invoering van diftar, maar Schoonderwoerd kon vorige week niet vertellen, hoeveel de inwoners moeten betalen per keer dat ze het afval aanbieden. Volgens hem moet dat nog worden uitgewerkt. Maar nu al is duidelijk, dat de invoering van diftar flink wat geld gaat kosten: 350.000 euro wordt hiervoor beschikbaar gesteld.


In 2020 wil de gemeente nog een stap verder gaan: het omgekeerd inzamelen. Dan moeten de inwoners al hun restafval naar een ondergrondse container brengen en verdwijnt dus de grijze afvalbak. Die containers gaan met een pasje open en voor iedere keer als een afvalzak wordt gedeponeerd, wordt de inwoner een bedrag van (waarschijnlijk) enkele euro's in rekening gebracht. Schoonderwoerd verwacht niet, dat dit zal leiden tot afvaldumping. De gemeente wil wel kijken naar een wens van het duurzaamheidsplatform om het serviceniveau te verbeteren voor het inzamelen van papier, glas, plastic en blik.