Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2016

Eerste projecten goedgekeurd door Ondernemersfonds

TEYLINGEN – De Stichting Ondernemersfonds Teylingen (OFT) is klaar voor de volgende stap. De eerste promotieprojecten voor het lokale bedrijfsleven zijn in Warmond en Voorhout van de grond gekomen en goedgekeurd door het OFT-bestuur. Na een jaar lang activiteiten 'achter de schermen', waarbij de kritiek van buitenaf niet mals is geweest, krijgt het Ondernemersfonds een eigen gezicht. En wordt een deel van de 270.000 euro aan inkomsten al uitgegeven aan nieuwe initiatieven.

Voorzitter Esther Overweter is er van het begin af aan bij betrokken geweest, net als penningmeester Matthieu van Winsen (financiën). Andere bestuursleden die er later zijn bijgekomen, zijn secretaris Dennis van der Voort en John van der Tol, die verantwoordelijk is voor de communicatie. Hoe komt het, dat er amper een jaar na oprichting al enkele bestuurswisselingen zijn geweest? Overweter reageert: 'Van juni 2015 tot dit voorjaar hebben we als fonds in oprichting het fundament gelegd. Daarna hebben alle bestuursleden voor zichzelf bekeken of iedereen nog de tijd en energie had om de volgende fase in te gaan. Een aantal personen liet het graag aan anderen over.' Nog niet alle bestuursposten zijn ingevuld; er wordt een plaats open gehouden voor de grootste criticasters van het Ondernemersfonds; de VOT (Vrije Ondernemers Teylingen). Maar volgens Overweter heeft deze groep van ondernemers aangegeven af te zien van een bestuurspost: 'Ze hebben aangegeven daar geen behoefte aan te hebben, maar we blijven streven naar het gezamenlijke doel van samenwerken en samen iets bereiken. Met of zonder een vertegenwoordiging van de VOT.'

Het Ondernemersfonds is opgericht, zodat Teylingen als geheel beter op de kaart gezet wordt. Alle ondernemers betalen een opslag op de OZB, zodat gezamenlijke projecten opgezet kunnen worden. Of het nu gaat om promotionele activiteiten, camerabewaking of een ander goed initiatief. Zolang het maar een gezamenlijk ondernemersproject is. Uitgesloten van deze OZB-toelage zijn agrariërs, het gemeentelijk vastgoed en ondernemers die actief zijn in de zorg. Geld betalen is nooit leuk. Alle betrokkenen bij het Ondernemersfonds zijn vrijwilligers, maar ze hebben het afgelopen jaar veel kritiek over zich heen gekregen.

Inmiddels lijken steeds meer ondernemers te beseffen, dat het Ondernemersfonds een feit is. En als je geld betaalt, kun je dat dan ook maar beter gebruiken voor de verbetering of extra promotie van de omgeving. En dat is precies wat er in Warmond en Voorhout is gebeurd. Met gepaste trots kondigen Overweter en Van der Voort de twee nieuwe projecten aan, die gefinancierd worden uit het Ondernemersfonds. Zo hebben ondernemers uit de Veerpolder, de kern Warmond en recreatieve bedrijven de handen ineen geslagen. Zij gaan Warmond aan de Kaag extra promoten met behulp van bebording en een nieuwe website.

In Voorhout zijn de zeven ondernemers bij hun collega's langs gegaan om de meningen te polsen over de gewenste bestedingen met het geld uit het Ondernemersfonds. Het plan is, om dat geld te gebruiken om de winkelgebieden in Voorhout (de Herenstraat, het Jacoba van Beierenhof en het Oosthoutplein) het hele jaar door aantrekkelijk te maken met onder meer sfeerverlichting. Ruim 90% van de bedrijven heeft aangegeven dit idee te ondersteunen, aldus Van der Voort. 'Dit is het stereotype voorbeeld van hoe het zou moeten gaan met dit soort projecten. Er is iets ontstaan van gezamenlijkheid. Het is mooi dat ondernemers van allerlei pluimage zich verenigen.' Ook zijn er initiatieven in de maak uit niet-winkelgebieden. Zo zijn ondernemers op Jagtlust met elkaar in gesprek over het verhogen van de veiligheid, waarbij de schietpartij die onlangs plaats heeft gevonden, de noodzaak ervan verhoogd heeft. In Sassenheim wordt onder meer erover nagedacht om 'hanging baskets' te plaatsen aan lantaarnpalen.

Overweter is blij met de recente ontwikkelingen: 'We geloven in de kracht van samenwerking en in alle gebieden komt beweging. We laten mensen met elkaar praten en uit twee van tien clusters zijn binnen enkele maanden al projecten van de grond gekomen. We hebben een hoop shit over ons heen gekregen, maar we geloven er in. Het is heel leuk om in zo'n enorm complex spel te zitten; als je hier aan een touwtje trekt, gaat ergens anders wat bewegen.' En Van der Voort besluit: 'Ik word blij als ik praat met mensen die tot op de vezels tegen de oprichting van het fonds waren, maar nu bereid zijn om mee te denken over plannen die nuttig zijn voor de verbetering van hun eigen economische positie binnen deze gemeente. Maar niemand is verplicht om een plan in te dienen. Je kunt het geld ook in een pot laten zitten en dan gaat het na twee jaar terug naar de betaler.'


Joep Derksen