Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2016

Fuseren of niet

LISSE – In een gezamenlijke vergadering van de seniorenraad en de Wmo-raad, spraken de leden over de toekomst van deze organisaties. Zij staan voor het vraagstuk of ze binnen een jaar gaan fuseren in een 'Adviesraad Sociaal Domein'. Maandag 27 juni verzorgde Herman Eitjes van Zorgbelang Zuid-Holland een presentatie over de mogelijkheden en uitdagingen voor dit samenvoegen. Hierna gingen de aanwezigen in groepjes aan de slag om te praten over de kansen en gevolgen van zo'n fusie.

Eitjes liet weten, dat de meeste gemeenten tegenwoordig kiezen voor een Adviesraad Sociaal Domein (ASD), in plaats van aparte seniorenraden en Wmo-raden. Maar de vraag is dan wel, waar zo'n ASD zich mee bezig gaat houden. Moet het een luis in de gemeentelijke pels worden, bemiddelaar tussen inwoners en gemeente of adviseur van het college? Of gaat zo'n ASD zich juist in te zetten om inwonerparticipatieprojecten te helpen beginnen? Eitjes: Als je van alles een beetje doet, bereik je niets.' Hij citeerde het konijn uit Alice in Wonderland: 'Als je niet weet, waar je naar toe gaat, is elke richting goed.'

De leden van de seniorenraad en Wmo-raad kregen vijf mogelijkheden voorgelegd, waar ze voor hun toekomst uit kunnen kiezen. Die variëren van het laten voortbestaan van de twee adviesraden, tot het opzetten van een Lissese ASD of zelfs een regionale Adviesraad Sociaal Domein. Hierna bogen de aanwezigen zich in groepjes over drie vragen: 'Welke rol kiest u als lid van de adviesraad? Wat is de rol en aanpak bij het betrekken van de inwoners en zorgcliënten en hoe gaat de adviesraad om met de regionale samenwerking? De resultaten van deze besprekingen worden de komende maanden uitgewerkt.


Tekst: Joep Derksen