Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 juli 2016

Geen aanlijnplicht buiten de bebouwde kom

KAAG EN BRAASSEM: Een aanlijnplicht van honden buiten de bebouwde kom; het college van burgemeester en wethouders piekert er niet over. De LTO Noord afdeling Kaag en Braassem had het college hier om gevraagd, 'naar aanleiding van incidenten met loslopende honden in weilanden die schapen en lammetjes hebben opgejaagd, met dode dieren als gevolg'.

In een brief aan de LTO stelt het college: ,,Deze incidenten komen gelukkig niet vaak voor en het voorkomen van deze incidenten is met name een particuliere aangelegenheid. Wij gaan ervan uit dat de betrokken agrariërs van een dergelijk incident aangifte doen bij de politie en dat alles in het werk wordt gesteld om de eigenaar van de hond(en) te achterhalen. Indien de eigenaar bekend is, geeft dit ook ons college de mogelijkheid om de hondeneigenaar een waarschuwingsbrief te sturen en/of een aanlijngebod voor het uitlaten van de hond buiten de bebouwde kom, op te leggen.''

Wethouder Herman Haarman licht toe: ,,Er is in een enkel geval iets mis gegaan in deze gemeente. Maar we beginnen er niet aan. We willen zo min mogelijk regels opleggen. De eigenaar heeft een eigen verantwoordelijkheid. Als zijn hond niet luistert, moet hij aangelijnd houden.'' En mocht een hond zich misdragen en de eigenaar ervan achterhaald kunnen worden, dan heeft de gemeente de mogelijkheid om een aanlijngebod of muilkorfgebod voor de hond op te leggen.


Joep Derksen