Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2016

Duurzaamheid als inkomstenbron

KAAG EN BRAASSEM – Geld verdienen door duurzaam te leven; het is mogelijk! Iedereen weet wel, dat een koelkast die ouder is dan acht jaar, veel energie vreet. Maar wie had gedacht, dat de aanschafkosten van een nieuwe koelkast binnen een jaar weer terugverdiend zijn vanwege de lagere energierekening?! Dit en andere tips kunnen opgedaan worden tijdens de duurzaamheidsmarkt, die zaterdag 8 oktober tussen 11:00 uur en 15:00 uur gehouden wordt in het Bonaventuracollege (Schoolbaan 1) te Roelofarendsveen.

Maandag 10 oktober is het 'De nationale dag van de Duurzaamheid'. Deze duurzaamheidsmarkt staat dan ook in het teken van die dag en heeft als thema: 'Energie besparen en opwekken'. Elke bezoeker gaat naar huis met waardevolle tips over hoe je energie kunt besparen en hoe een woning geïsoleerd moet worden. Maar ook andere vragen kunnen beantwoord worden, zoals hoe een palletkachel, zonnepanelen en een warmtepomp werken.

Ook zijn er nog altijd subsidiemogelijkheden voor duurzaam leven. En terwijl de volwassenen zich laten informeren, kunnen de kinderen lekker racen in zelfgemaakte mini-zonne-auto's. Mede-organisator Job Grovenstein laat weten over het evenement: ,,We willen bereiken dat meer mensen duurzamer bezig zijn, door het besparen van energie. Energie besparen begint met na te denken over hoe je in je huis zuiniger kunt omgaan met elektra en gas.'' En dat begint al heel simpel met het licht uitdoen op het moment dat je de laatste bent, die een ruimte verlaat. Maar dus ook het vervangen van energieslurpende apparaten, zoals oude koelkasten, vrieskasten, wasmachines en vaatwassers.

Grovenstein: 'Koelkasten die acht jaar en ouder zijn moet je heel snel vervangen voor nieuwe apparaten. Het energieverbruik van de nieuwe apparaten is namelijk veel minder. De mensen zitten tegen een investering van een nieuw apparaat aan te kijken. Maar ze vergeten dat het oude ding een energieslurper is. Ik heb mijn apparaten in huis al lang laten vervangen voor energiezuinige apparaten. De aanschaf van een nieuwe koelkast kan in één jaar terugverdiend worden.'

Veel woningen kunnen met enkele ingrepen veranderen in een 'NOM-huis', waarbij NOM staat voor: 'Nul Op de Meter'. Het is toch heerlijk om te weten, dat je geen gas- of electriciteit meer hoeft te betalen, maar dat je dat helemaal zelf opwekt?! En dat kan met onder meer het aanleggen van zonnepanelen, gebruik van ledverlichting, een warmtepomp en het plaatsen van een zonnecollector voor de warm watervoorziening.

En als je het niet voor je portemonnee doet, doe het dan voor de aarde. Grovenstein: ,,Duurzaamheid gaat verder dan alleen energie besparen en allerlei technische dingen kopen. Het gaat ook om het welzijn van de mensen.''


JOEP DERKSEN