Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2016

Grote weerstand tegen komst sociale woningen aan Noordeinde

KAAG EN BRAASSEM – Omwonenden van Noordeinde (Hoogmade) zijn woest. Eind augustus kregen ze als donderslag bij heldere hemel te horen, dat het college van burgemeester en wethouders van plan is om op die locatie extra sociale woningen te bouwen. Terwijl tot dan toe niets er op wees, dat die woningen op Noordeinde zouden komen. Tijdens de beeldvormende vergadering op woensdag 14 september vroegen ze de gemeenteraad om een besluit over de locatiebepaling van de sociale woningen met een maand uit te stellen. Dit verzoek werd ondersteund door Bert Beukenholdt van de Dorpsraad Woubrugge.

De gemeente wil in 2020 zo'n 150 tot 200 extra sociale huurwoningen erbij hebben. Die huizen moeten niet allemaal op één plek komen te staan en daarom zijn nu vier mogelijke locaties aangewezen. Deze zijn het Connexxionterrein in Leimuiden, locatie Van Egmond (Woubrugge), Schoolbaan in Roelofarendsveen en Noordeinde in Hoogmade. Deze laatste twee bouwplekken kwamen eind augustus als een duveltje uit een doosje boven drijven, nadat uit onderzoek bleek dat twee andere locaties in Hoogmade en Roelofarendsveen waren afgevallen, mede door tegenwerking van de Provincie Zuid-Holland.

Ook al is het aantal asielzoekers dat naar ons land komt fors afgenomen, toch blijft de noodzaak voor het bouwen van de sociale woningen bestaan. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders en een deel van de gemeenteraad. Inwoners wachten gemiddeld namelijk vijf tot zeven jaar voordat ze in zo'n goedkopere woning kunnen trekken. Rogier van der Laan van Woondiensten Aarwoude kon informeren, dat alle inwoners die een eigen sociale huurwoning achterlaten, voorrang krijgen bij de selectie voor de nieuwe woningen.

Maar wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) kreeg het flink voor de kiezen tijdens de informatieavond. Hij werd er door inwoners van beschuldigd slecht te communiceren en alleen zijn eigen plannen te willen doordrukken. Inwoner Sjoerd Vlietstra laat weten, dat veel Hoogmadenaren ,,zeer verontrust en verbijsterd zijn op dit absurde voorstel om in de polder op Noordeinde, een gebied van absolute topkwaliteit, woningbouw te realiseren.'' Hij wees er op, dat hier sprake is van een bijzondere molenbiotoop, een actieve agrariër en dat er beschermde dieren leven. Op basis van deze argumenten zijn eerder al andere locaties afgevallen, zo stelde Vlietstra. ,,De wethouder draagt enkel locaties voor die hijzelf en niet de raad geschikt vindt.
Noordeinde is ongeschikt als locatie. We hebben pas één weekend de tijd gehad om alle argumenten naar voren te brengen. De polder aan Noordeinde verdient het beschermd te worden.' Hij vroeg de raadsleden om de besluitvorming met één maand uit te stellen, zodat de omwonenden aan Noordeinde voldoende argumenten naar voren kunnen brengen om aan te tonen, dat deze locatie ongeschikt is voor de bouw van sociale woningen. Mocht de politiek hier toch anders over denken, dan zullen er veel bezwaarprocedures opgestart worden, aldus Vlietstra.

Eerder kwam vanuit Hoogmade de oproep voor meer woningbouw. Op de vraag van politici waarom de inwoners nu pas hun bezwaren kenbaar maken, nadat er al acht maanden over dit onderwerp gesproken wordt, kwam het antwoord uit het publiek, dat de Dorpsraad niet noodzakelijk iedereen in Hoogmade vertegenwoordigt. Een inwoonster liet weten, dat die woningwens inmiddels al vervuld wordt met de komst van woningen bij de brede school en het project Hoogmadese Wetering I.

Op 20 en 22 september zijn er nog informatieavonden over de bouw van de extra sociale woningen voor, respectievelijk, de locaties Schoolbaan en Noordeinde. Schoonderwoerd wees er op, dat de gemeenteraad op 10 oktober nog niet gaat beslissen dát er sociale woningen gebouwd worden op de vier voorkeurslocaties, maar dat er verder onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheden voor die bouw.


Tekst: Joep Derksen