Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 september 2016

Column

Zeepbellen

Vorige week was ik bij basisschool De Rank, waar wethouder Herman Haarman zeepbellen de lucht in blies, samen met ruim 300 schoolkinderen. Hij deed dit voor de campagne 'Wij gaan weer naar school'. Een nuttige actie, want ieder jaar gaat weer een nieuwe generatie basisschoolleerlingen voor het eerst lopend of op het fietsje naar de basisschool. Het is dan van belang, dat overige verkeersdeelnemers extra goed opletten. Deze maanden stijgt het aantal verkeersslachtoffers namelijk met 30%, blijkt ieder jaar weer.

Maar toch vond ik het een vreemde combinatie; zeepbellen om er op te wijzen, dat er op de weg gelet moet worden op fietsende en wandelende kinderen? Tot vorig jaar hielden basisscholen bij deze 'Wij gaan weer naar school' actie een ballonnenwedstrijd. Kinderen konden dan een prijs winnen voor de ballon die het verste weg terecht kwam. Hoogstwaarschijnlijk deed u daar vroeger ook aan mee. Weet u het nog? Je bedacht je, dat je ballon beter eerder of later dan de rest de lucht in zou gaan. Oppassen voor die boom, anders blijft je ballon met je adreskaartje er in hangen. En na enkele weken werd de uitslag van de ballonnenwedstrijd bekend gemaakt. Afhankelijk van de wind waren er exemplaren helemaal in Engeland, België of Duitsland terecht gekomen. (“Wow, onze ballonnen zijn helemaal naar het buitenland gegaan!”)

Maar die tijden liggen achter ons, vanwege de bezorgdheid om het milieu. Ballonnen mogen niet meer opgelaten worden, omdat ze jaren lang blijven liggen en nauwelijks vergaan. Toch jammer; het wordt tijd dat er ballonnen uitgevonden worden, die van materiaal gemaakt worden, dat wél snel vergaat. Maar moeten we de 'Wij gaan weer naar school' actie nou echt met zeepbellen doen? Hoe milieuvriendelijk is het, dat zeeprestjes in de natuur terecht komen? Ook al is het dan groene zeep?

En er zijn toch wel veel leukere acties te bedenken? Geef bijvoorbeeld alle kinderen een flitsend lampje, dat ze op hun arm kunnen/moeten doen tijdens het fietsen. Het staat hip en zo zijn ze ook eerder zichtbaar. Of maak een felgekleurd zebrapad, dat alleen door kinderen (al dan niet begeleid door hun ouders) gebruikt mag worden. Of laat de kinderen een speciaal verkeersbord ontwerpen, om aandacht te schenken aan de weer naar school fietsende jeugd. Succes verzekerd, waarde columnlezer!


Joep Derksen