Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2016

PrO pleit voor vertrouwen in buurgemeenten

OEGSTGEEST – De toekomst van de gemeente ligt binnen de Leidse regio. Vooralsnog blijft Oegstgeest de komende jaren zelfstandig, maar het lijkt nog maar een kwestie van tijd voordat Leiden dit dorp heeft geannexeerd.

Gemeenteraadslid Zwart (VVD) wil daarom ook harde afspraken hebben, over de zaken die de gemeenten in de toekomst lokaal en regionaal bepalen. ,,We zitten er niet op te wachten om alles regionaal te maken. We hebben en behouden een eigen democratische legitimatie en we zijn geen knip voor de neus waard, als we dat in één keer, carte blanche, overgeven aan de regio.'' Ze opperde: ,,We kunnen ook met elkaar een contract ondertekenen, zonder dat je bevoegdheden overdraagt.''


Maar dat voorstel werd niet warm ontvangen door de overige politieke partijen. Raadslid Pasterkamp (PrO) vond, dat de Toekomstvisie Leidse Regio ''een poging is om de inwoner weer wat dichter bij het openbaar bestuur te halen. Als je wilt leren met elkaar samen te werken, dan moet je beginnen met elkaar te vertrouwen. Wat goed is voor de regio, is goed voor Oegstgeest. Je kunt niet anders dan samenwerken.'' Burgemeester Emile Jaensch bleek het hier mee eens te zijn. Hij stelde, dat samenwerking tussen de gemeenten 'niet vrijblijvend' moet gebeuren. Wat hem betreft, zou Oegstgeest ook wat mogen zeggen over bijvoorbeeld het betaald parkerenbeleid in Leiden. Overigens zou dat ook betekenen, dat Leiden invloed mag hebben op het (invoeren van betaald) parkeren in Oegstgeest. Volgens de burgemeester zorgt een vernieuwde regionale samenwerking er voor, dat er betere controle komt op de 'lappendeken van samenwerkingsverbanden'.