Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

Wethouder leert lesje

LISSE – Alle omwonenden van het terrein, waar ooit de Don Boscoschool stond, staan op hun achterste benen. Jarenlang keken ze uit op een fraaie groene rand met vele tientallen bomen. Hoewel duidelijk was, dat er nieuwbouw komt op dit terrein, was de omwonenden nooit verteld, dat die bomen ook weg moesten. Tot vorige week, toen als donderslag bij heldere hemel alle bomen horizontaal gesnoeid werden.

Volgens de gemeente zijn veertig bomen gestorven, maar omwonenden spreken zelfs van meer dan honderd bomen. Voor deze groene zoomlong komen slechts tien bomen terug, zo bevestigt de gemeente. Maar na de onverwachte en rücksichtlose bomenkap blijft de buurt totaal geschokt achter. Enkele mensen hebben zelfs een nacht niet kunnen slapen en hard lopen huilen.

Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur van donderdag 8 september wilde commissielid Martijn Tibboel (VVD) meer weten over hoe die bomenkap zo had kunnen plaatsvinden. 'Hier worden bomen gewoon gerooid. Er is geen sprake van inwonerparticipatie en de bomenwerkgroep wordt niet geïnformeerd. Er zijn bewoners die hebben moeten huilen en er niet van kunnen slapen.' Ook had een ambtenaar in een gesprek met een omwonende op 23 augustus niet verteld, dat de bomen zouden verdwijnen. Tibboel wilde van verantwoordelijk wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) weten: 'Wat is er gebeurd sinds 23 augustus: heeft deze bomenkap te maken met afspraken met de ontwikkelaar? Probeert u het recht te zetten met de bewoners?'

Ruigrok liet hierop weten, dat hij 'betreurt wat er gebeurt is'. En lichtte verder toe: 'De school is daar gesloopt. Wij moesten het perceel leveringsgereed maken voor de partij, die de grond naar verwachting gaat kopen. Er is met bewoners gesproken, ook over kappen van bomen. Maar aantallen waren niet bekend. Ik heb gisteren excuses aangeboden, dat wij verzuimd hebben om de bewoners van tevoren te informeren.' Ook is er een excuusbrief bezorgd bij alle omwonenden. Maar omwonende Bart Zijp heeft deze brief in duizend stukjes teruggebracht en op de vloer van het gemeentehuis gegooid. Op het terrein Don Bosco worden veertien bouwkavels aangelegd, voor evenveel woningen. Ruigrok concludeerde: 'We gaan voortaan in een vroeg stadium vertellen, wat er gaat gebeuren. Die les heb ik wel geleerd.'


Tekst: Joep Derksen